Rôzne Správy

V ktorej časti Bratislavy bývate? V TÝCHTO lokalitách hrozia extrémne horúčavy

Vysoké teploty zhoršujú kvalitu života najmä ľuďom v husto zastavaných oblastiach bez zelene a vody.

Ilustračný obrázok k článku V ktorej časti Bratislavy bývate? V TÝCHTO lokalitách hrozia extrémne horúčavy
Zdroj: TASR/AP

Extrémne letné horúčavy predstavujú pre obyvateľov Bratislavy najväčšie riziko v mestských častiach Staré Mesto, Ružinov, časť Trnávka, a čiastočne v Petržalke i v Novom Meste.

Peklo v častiach bez zelene

Vysoké teploty zhoršujú kvalitu života najmä ľuďom v husto zastavaných oblastiach bez zelene a vody. Informuje o tom hlavné mesto na svojom portáli Open data Bratislava. Odvoláva sa pritom na analýzy zo satelitných snímok.

Na zverejnenej mape mesta s teplotami povrchov vidno, že počas horúčav je citeľne chladnejšie v lesoch. Napríklad, keď na niektorých miestach v Bratislave namerali 40 až 49 stupňov Celzia, v lesoch sa teplota pohybovala do 25 stupňov Celzia.

„Zmena klímy sa prejavuje aj v Bratislave. Sú to hlavne horúčavy, nedostatok zrážok, inokedy zase ich nadbytok, ktoré významne menia životné podmienky obyvateľov mesta,“ konštatuje magistrát. Najviac postihnuté sú a budú podľa neho tie lokality, ktoré sú najmenej adaptované na dôsledky zmeny klímy.

Bude ešte teplejšie

Zatiaľ čo globálny priemer teploty stúpol od začiatku 20. storočia takmer o jeden stupeň Celzia, Slovensko podľa hlavného mesta vykazuje za to isté obdobie približne dvojnásobné oteplenie. Približne o 1,7 až dva stupne Celzia. „Predpokladá sa, že v porovnaní s obdobím 1961 – 1990 sa ročný priemer teploty vzduchu v oblasti južného Slovenska do roku 2100 výrazne zvýši,“ poznamenala bratislavská samospráva.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM