Správy Samospráva

Bratislava chystá nové projekty. Tentoraz v spolupráci s maďarskými mestami

V pláne je vytvorenie multikultúrnych centier prostredníctvom rekonštrukcie synagóg v Senci, Györi a Pannonhalme aj rozvoj ekoturizmu v okolí Dunaja.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava chystá nové projekty. Tentoraz v spolupráci s maďarskými mestami
6
Galéria
Zdroj: TASR

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa stretol so svojimi kolegami zo župy Győr-Moson-Sopron a z Komáromsko-ostrihomskej župy. Témami stretnutia boli najmä spoločné cezhraničné projekty.

„Koncom októbra predkladá bratislavská župa spolu s ostatnými župami do prvej výzvy tri cezhraničné projekty, ktoré sú spoločnými prioritami BSK ako aj žúp Győr-Moson-Sopron a Komárom-Ostrihom. Prvým je vytvorenie regionálnych multikultúrnych centier prostredníctvom rekonštrukcie synagóg v Senci a Györi a Pannonhalme, druhým je postupný rozvoj ekoturizmu v okolí Malého a Mošonského Dunaja a tretím je prepojenie sakrálnych pamiatok na oboch stranách Dunaja cyklotrasami,“ vyjadril sa po stretnutí Pavol Frešo.

Cezhraničné stretnutie

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, podpredsedníčka BSK Gabriella Németh a predsedníčka komisie európskych záležitostí, regionálnej spolupráce a cestovného ruchu Táňa Mikušová sa dnes stretli so županom župy Győr-Moson-Sopron Zoltánom Némethom a s Györgyom Popovicsom, županom Komáromsko-ostrihomskej župy. Hlavnou témou stretnutia boli spoločné projekty programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko 2014–2020.

Na území medzi Malým Dunajom a Mošonským Dunajom by mala vzniknúť spoločná cezhraničná turistická destinácia „Vnútrozemská delta Dunaja“. Bude zameraná najmä na rozvoj vodného turizmu a cykloturizmu.

Sacra Velo

Tretím cezhraničným projektom, ktorý sa uchádza o podporu z prvej výzvy programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko 2014–2020 je Sacra Velo, teda rozšírenie cezhraničnej siete cykloturistických trás na podporu sakrálneho turizmu v slovensko-maďarskom pohraničí.

Na projekte spolupracuje desať partnerov vrátane štyroch žúp. Celkové investície do cezhraničného územia prostredníctvom týchto troch prioritných projektov sú v hodnote približne 9 mil. eur.

Čítajte aj: Krásy Malého Dunaja majú Bratislavčania na dosah

Dunajské luhy a vtáctvo
7
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM