Správy

Bratislava bojuje proti komárom: Tento rok vykonala takmer 400 zásahov na liahniskách

Hlavné mesto vykonalo tento rok už takmer 400 zásahov na liahniskách komárov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bojuje proti komárom: Tento rok vykonala takmer 400 zásahov na liahniskách
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zásahy sa týkali územia s rozlohou viac ako 600 000 štvorcových metrov. V teréne sa doteraz vykonalo viac ako 6 300 monitoringov. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti.

Treba s nimi počítať

„Zasahujeme na väčšine územia Bratislavy, najmä v mestských častiach Vajnory, Rusovce, Rača, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Staré Mesto, Ružinov, Lamač a Karlova Ves. Po záplavách najintenzívnejšie v Petržalke, Devíne a Devínskej Novej Vsi,“ približuje magistrát.

Podotýka však zároveň, že hoci už eliminovali miliardy lariev skôr, ako sa z nich stihli vyliahnuť komáre, najmä pre nedávne záplavy treba s komármi v istej miere počítať. Na území mesta sa totiž nachádzajú aj veľké záplavové plochy s piatym stupňom ochrany alebo chránené zdroje pitnej vody, kde nie je možné zo zákona zasiahnuť ani larvicídom BTI, tobôž chemicky. Príkladom je prírodná rezervácia Starý Háj či chránený areál Pečniansky les v Petržalke.

Nemôžu zasiahnuť

Rozsiahle záplavové plochy a liahniská sa však nachádzajú aj v okolí Bratislavy, kde hlavné mesto nemôže zasahovať, a kde sa zásahy často ani nevykonávajú. Záplavové druhy komárov takto prichádzajú napríklad z rakúskej strany Moravy, kde sa zasahovalo v minimálnej miere. Tieto záplavové druhy majú podľa hlavného mesta na okolité územie veľký vplyv, keďže dokážu prekonať značné vzdialenosti. A to na rozdiel od iných druhov, ktoré ostávajú v blízkosti miesta, kde sa vyliahli.

„Výskyt dospelých komárov je a bude najintenzívnejší niekoľko týždňov po vyliahnutí, teda hlavne počas júna, prípadne začiatkom júla. Postupne však ich počet klesne,“ konštatuje magistrát s tým, že na šírenie dospelých jedincov má výrazný vplyv aj vietor a ich počet môžu znižovať silné búrky či prirodzení predátori.

Ponúkajú tablety

Pripomína tiež, že komáre sa liahnu aj na dvoroch či v záhradkách, obyvateľom preto ponúka BTI tablety. Tie môžu použiť práve vtedy, ak sa larvy komárov objavia v záhradnom jazierku, vo väčšej nádržke alebo v sude s vodou. Jedna tableta má vystačiť na 50 litrov vody a do 24 hodín má zničiť 100 percent lariev komárov v liahnisku. Z menších nádob odporúča vodu pravidelne vylievať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM