Rôzne Správy

Modernejšie cestovanie: DPB obstaráva nové jednosmerné aj obojsmerné električky

Cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Bratislave by mohlo v najbližších rokoch voziť ďalších 40 nových nízkopodlažných električiek.

Ilustračný obrázok k článku Modernejšie cestovanie: DPB obstaráva nové jednosmerné aj obojsmerné električky
Zdroj: Dopravný podnik Bratislava

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil dve verejné obstarávania, ktorých predmetom sú jednosmerné aj obojsmerné električky vrátane kamerového a moderného informačného systému. TASR o tom informoval hovorca DPB Jozef Vozár.

„Jednou zo zákaziek je obstaranie 20 kusov nových nízkopodlažných jednosmerných električiek s minimálnou obsadenosťou 240 cestujúcich. Predpokladaná hodnota zákazky je 71,4 milióna eur bez DPH,“ priblížil Vozár.

Zároveň DPB plánuje obstarať aj 20 kusov nových nízkopodlažných obojsmerných električiek, ktoré sú v súčasnosti využívané na linke 3, ktorá zatiaľ nemá plnohodnotné obratisko pre obrat jednosmerných vozidiel.

„Výrazne nám pomáhajú aj v prípade výluk, vďaka nim môžeme zachovať ekologickú premávku električiek aj tam, kde by inak museli premávať náhradné autobusy,“ doplnil s tým, že predpokladaná hodnota zákazky je 78,7 milióna eur bez DPH.

Podotkol, že výsledkom verejného obstarávania budú rámcové dohody, v zmysle ktorých bude plnenie zabezpečené na základe jednej alebo viacerých objednávok v závislostí od možností financovania.

„V prípade získania financovania bude predmetom prvej objednávky desať kusov električiek. Zákazky sú nastavené na financovanie z fondov Európskej únie, predovšetkým z Plánu obnovy a odolnosti,“ ozrejmil Vozár.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM