Alexandra Húsková Rôzne

Braňo Hochel - vedec, umelec a politik

Spisovateľ, prekladateľ, pedagóg a víťaz prvého ročníka súťaže Poviedka 1996 Braňo Hochel zomrel v sobotu 11. apríla v Bratislave vo veku nedožitých 64 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Braňo Hochel - vedec, umelec a politik
Zdroj: TASR

Braňo Hochel sa narodil 22. júla 1951 v Bratislave. V rokoch 1969–1975 študoval slovenčinu a angličtinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, ktorá sa potom do roku 1994 stala jeho pedagogickým pôsobiskom. Od roku 2001 bol šéfredaktorom literárneho mesačníka RAK (Revue aktuálnej kultúry). Vyučoval tiež na univerzite v Moskve (1986) a v rokoch 1994–1995 pôsobil ako lektor slovenčiny na univerzite v Pittsburghu v USA.

Vo svojej poézii sa sústreďoval na tému ľúbostných ilúzií a dezilúzií, bol ironickým až sarkastickým glosátorom tráum všedného dňa. Braňo Hochel napísal básnické zbierky Úryvky z kríža (1970), Predvčerom sme sa krásne milovali (1987), Vo štvrtok a iné predbežne (1992) či básnický cyklus Mr Perplex a jeho žiaci (2009). Jeho tvorbu dopĺňa súbor poviedok Gombíky (1997), knihy Preklad ako komunikácia (1990), Slovník slovenského slangu (1993) a výber z jeho kritík vyšiel pod názvom Kontinuita a diskontinuita (2011). Okrem toho bol Hochel autorom televíznych hier pre deti (Spevák Peter, O dievčine rozprávočke, O smelom krajčírikovi) a rozhlasovej hry Nočný komorný koncert (1981).

Hochel sa venoval aj politike. Zastával funkciu poslanca za bratislavskú mestskú časť Petržalka, bol členom hnutia Verejnosť proti násiliu a v rokoch 2002–2006 prvým námestníkom primátora Bratislavy. Bol čestným predsedom Demokratickej strany.

„Bol to človek, ktorého bavila jeho práca. Mal zmysel pre komunálnu politiku.“ Vyjadril sa pre Bratislava24.sk bývalý primátor hlavného mesta Bratislavy Andrej Ďurkovský, ktorý spolupracoval s Hochelom na Magistráte v rokoch 2002–2006. „Bol seriózny človek a mal zmysel pre povinnosti. Svojím špecifickým zmyslom pre humor vedel aj v zložitých situáciách nájsť čosi pozitívne. Vážil som si na ňom aj to, že nebol vzťahovačný a jednali sme spolu otvorene.“

Braňo Hochel bol nenapodobniteľnou kombináciou vedca, umelca i politika – spomína na zosnulého Ján Budaj, ktorého s ním spájalo pôsobenie vo Verejnosti proti násiliu (VPN) i spolupráca Demokratickej únie (DÚ) s Demokratickou stranou (DS). „Vo všetkom čo robil a kde pôsobil, charakterizovala Hochela tolerancia i dôkladnosť,“ uviedol Budaj. „Takáto kombinácia nie je častá ani v politike a ani vo vede či umení,“ doplnil súčasný bratislavský mestský poslanec.

„Naše prostredie odnepamäti vytváralo podmienky a niekedy si až vyžadovalo osobnosti, ktoré by dokázali prepojiť oblasť umenia, vedy i politiky, preto verím, že Hochel bude mať pokračovateľov,“ dodal Budaj.

Prečítajte si tiež: V sobotu nás navždy opustil bývalý viceprimátor Bratislavy a literárny vedec Braňo Hochel

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM