Rôzne

Boj proti čiernej prístavbe: Rača centrum musí zastaviť realizáciu nepovolenej časti objektu

Nový polyfunkčný objekt na chátrajúcom pozemku v centre Rače ponúkne kancelárie aj byty. Stavebník sa však pustil aj do realizácie časti, ktorá v plánoch nebola.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti čiernej prístavbe: Rača centrum musí zastaviť realizáciu nepovolenej časti objektu
13
Galéria
Zdroj: RC-Rača Centrum FB

V centre mestskej časti Rača, na križovatke Detvianskej a Rustaveliho ulice, vzniká RC – Rača Centrum. Malo pozostávať z obchodno-kancelárskeho a rezidenčného objektu. Stavebník sa však „rozbehol“ a začal aj s realizáciou objektu, ktorá nebola v stavebných plánoch.

Výzvy, pokuty a zastavenie prác

Stavba mala stavebné povolenie z roku 2002, ktoré bolo vydané na jednopodlažnú budovu s podkrovím. Zmenou stavby pred dokončením bola pôvodná, viac ako 10 rokov rozostavaná, stavba zmenená na trojpodlažnú budovu nad časťou pôdorysu s dvojpodlažným podzemným parkovaním.

Spomínaná časť stavby (na obrázku časť A) vyrastá teda v súlade s vydaným stavebným povolením. Koncom minulého roka však začal stavebník realizovať aj druhú nepovolenú časť stavby (na obrázku časť B). Ide o 6 podlažnú apartmánovú prístavbu s ustupujúcim podlažím. Tentoraz však rozhodne nejde o stavbu, ktorá má potrebné povolenia.

„Podľa stavebného zákona, ktorý v takýchto prípadoch stanovuje presný postup, boli na nepovolenej stavbe vykonané štátne stavebné dohľady, vydané výzvy na zastavenie prác, uložená pokuta a až nakoniec po absolvovaní všetkých zákonom vyžadovaných procesných úkonov bolo vydané rozhodnutie o zastavení prác,“ objasňuje starosta Rače Peter Pilinský.

Ako je uvedené na webe mestskej časti, račianska samospráva pri doručovaní vydaného rozhodnutia o zastavení prác stavebníkovi využila elektronické doručovanie do e-schránky, aby urýchlila lehoty na jeho správoplatnenie. „Neuposlúchnutie rozhodnutia o zastavení prác by mohlo byť kvalifikované ako trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia,“ dodal starosta.

Kancelárie aj byty

Projektová výstavba pôvodne naplánovaného projektu sa začala na jar 2017. Projekt má priniesť do mestskej časti obchodné a kancelárske priestory v rôznych výmerách s prepracovanými pôdorysnými riešeniami.

Pôvodná budova je rozdelená do troch nadzemných podlaží. Na prízemí sa budú nachádzať obchodné priestory pre každodenné potreby, ktoré ponúknu služby pre obyvateľov. Na vyšších dvoch podlažiach budú kancelárie s celkovou výmerou približne 765 metrov štvorcových, s možnosťou prerobenia najvyššieho podlažia na bývanie.

Parkovať sa bude v podzemnej garáži administratívnej budovy. Predpokladaný termín ukončenia výstavby je rok 2018.

Zdroj: Bratislava - Rača
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM