Rôzne

Biznis centrum Apollo 1 je bližšie k zbúraniu, úrad vydal búracie povolenie

Investor hľadá možnosti rozobrania budovy takým spôsobom, ktorý by čo najmenej zaťažil životné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Biznis centrum Apollo 1 je bližšie k zbúraniu, úrad vydal búracie povolenie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Biznis centrum Apollo 1 na Prievozskej ulici v Bratislave, ktorému hrozilo zrútenie, je o krok bližšie k zbúraniu. Stavebný úrad v Ružinove vydal koncom januára búracie povolenie, v súčasnosti sa čaká na jeho správoplatnenie.

Rozoberanie budovy

„Jednou z podmienok, ktoré sú súčasťou búracieho povolenia, je aj to, že stavba bude odstránená bez použitia výbušnín a tak, aby to malo čo najmenší možný negatívny dopad na okolie, napríklad hlučnosť, prašnosť či vibrácie,“ uviedla riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu Tatiana Tóthová.

Aj samotný investor potvrdil, že hľadá možnosti rozobrania budovy takým spôsobom, ktorý by čo najmenej zaťažil životné prostredie. Budova sa bude rozoberať po častiach, čo má okrem šetrnosti k životnému prostrediu aj výhodu menšieho hluku či prachu počas asanačných prác.

„Recyklovať sa bude napríklad sklo, kovy, sadrokartóny alebo betón. Pozeráme sa aj na možné opätovné využitie prvkov, napríklad betón sa dá rozdrviť a použiť na stavbu chodníkov,“ poznamenala hovorkyňa HB Reavis Martina Jamrichová.

Nové Apollo

Momentálne spoločnosť čaká na správoplatnenie povolenia, následne začne s prípravou podrobnejšieho harmonogramu prác. „Komplexný plán postupu prác zverejníme vo chvíli, keď budú jasné všetky kroky a ich časový harmonogram. Presné termíny sa v tejto chvíli ťažko odhadujú,“ doplnila Jamrichová.

Na predmetnom pozemku má následne vyrásť Nové Apollo, sedempodlažná budova s ôsmym ustúpeným podlažím, so zeleným átriom a s vyše 480 parkovacími miestami v podzemí. Má sa stať „vstupnou bránou“ do štvrte Nové Nivy. „Máme šancu do Bratislavy opäť priniesť modernú architektúru, ktorá spĺňa požiadavky na prácu s priestorom s ohľadom na životné prostredie, prinesieme nové prevádzky a cyklistické centrum,“ doplnila Jamrichová.

Problémy so statikou

V roku 2015 zistil majiteľ Biznis centra Apollo 1 problémy so statikou objektu, ktoré boli také závažné, že budovu bolo potrebné uzatvoriť a prestať užívať. Medializované informácie v tom čase hovorili o preťažení budovy na viacerých miestach o 50 percent, na jednom mieste až o 250 percent. Vlastník centra pôvodne uvažoval, že po realizácii potrebných stavebno-technických opatrení obnoví jeho prevádzku začiatkom roka 2016.

Následné statické posudky však preukázali závažné poškodenie statiky objektu a odporučili objekt asanovať. Stavebný úrad v Ružinove prijal žiadosť o asanáciu v polovici septembra 2018. Tá bola v septembri a októbri doplnená a po doručení všetkých podkladov oznámil stavebný úrad v polovici októbra 2018 začatie konania verejnou vyhláškou.

Apollo Business Center
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM