Kultúra

FOTO: Príbehy pacientov najväčšej detskej nemocnice na Slovensku rozpráva kniha Najkrajšie víťazstvá

S myšlienkou napísať knihu o detských pacientoch a nemocnici prišla hovorkyňa NÚDCH a autorka textov Dana Kamenická. Podľa nej sa knižka zrodila celkom prirodzene.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Príbehy pacientov najväčšej detskej nemocnice na Slovensku rozpráva kniha Najkrajšie víťazstvá
5
Galéria
Zdroj: TASR

V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave pokrstili za účasti ministerky zdravotníctva SR Andrey Kalavskej knihu Najkrajšie víťazstvá. Publikácia prináša príbehy pacientov najväčšej detskej nemocnice na Slovensku.

Najťažšie zápasy

Ladislav Kužela, generálny riaditeľ NÚDCH, verí, že príbehy detských pacientov dokážu čitateľov aspoň na chvíľu vtiahnuť do „sterilného“ prostredia, v ktorom sa odohrávajú tie najťažšie a zároveň najkrajšie zápasy. „Chvalabohu, väčšinu zápasov vyhrávame. A je ich stále viac, lebo medicína ide dopredu míľovými krokmi a ochorenia, na ktoré deti ešte pred pár desaťročiami zomierali, alebo ich výrazne hendikepovali, vieme dnes veľmi úspešne liečiť.“

S myšlienkou napísať knihu o detských pacientoch a nemocnici prišla hovorkyňa NÚDCH a autorka textov Dana Kamenická. Podľa nej sa knižka zrodila celkom prirodzene. „Práca v našej nemocnici mi umožnila takpovediac z prvej ruky, nesprostredkovane vidieť, ako bojujú naši malí pacienti, čo všetko pre nich robia lekári, sestry, ostatný zdravotnícky personál, čo si musia prežiť rodičia,“ povedala Kamenická.

Emotívne príbehy

Knihu tvorí 13 príbehov z rôznych pracovísk nemocnice, zastúpené sú chirurgické aj internistické disciplíny. Čitateľov môže osloviť príbeh Anabelky, ktorá sa narodila predčasne, príbeh dievčatka, ktorému lekári zachránili ruku, príbeh Brunka, prvého pacienta, ktorému transplantovali nepríbuzenskú obličku či príbeh Natálky, prvej pacientky na Slovensku, ktorej diagnostikovali ojedinelé dedičné metabolické ochorenie – idiopatickú nefropatickú cystinózu. „Všetky príbehy sú veľmi emotívne, myslím si, že čitateľa naozaj zaujmú,“ dodala autorka textov.

Publikácia je doplnená fotografiami slovenskej fotografky Ivony Oreškovej, ktorá zdokumentovala príbehy úspešne vyliečených detí. Malých pacientov fotografovala priamo v priestoroch nemocnice. „Fotografie vznikali spontánne, malí pózovali spontánnejšie, s tínedžermi to už bolo zložitejšie, ale bola to spontánna a veľmi príjemná práca, pretože ten koniec je dôležitý, že je úspešný,“ zhodnotila fotografka, ktorá sa po 15 rokov fotografovania módy venuje prevažne sociálnej fotografii a portrétom.

Grafickú úpravu robil akademický maliar Stanislav Stankoci, rektor Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. „Obrovský progres, ktorý je prítomný v lekárskych vedách a medicínskych postupoch, a hlavne v odbornej erudovanosti lekárov a obrovskej vôli a výdrži samotných detí a rodičov, je v tej knihe zásadne cítiť,“ uviedol Stankoci s tým, že kniha Najkrajšie víťazstvá má ešte jedno posolstvo: „Sprostredkovať informácie, že oblasť medicíny a zdravotníctva má aj inú tvár, než je mnohokrát veľmi necitlivým spôsobom prezentované smerom k verejnosti.“

Najkrajšie víťazstvá - kniha
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM