Rôzne Správy

Bez bariér a bilbordov: Na trať pri Americkom námestí sa vrátili električky

K lepšiemu sa zmenilo aj okolie trate, ktoré je po rekonštrukcii bezpečnejšou a prehľadnejšou zónou.

Ilustračný obrázok k článku Bez bariér a bilbordov: Na trať pri Americkom námestí sa vrátili električky
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ukončil rekonštrukciu električkovej trate a jej okolia na Americkom námestí, obnova trvala od 7. septembra. V úseku už premávajú električky, pričom linka 3 sa po dokončení rekonštrukcie vracia na pôvodnú trasu Rača – Blumentál – Americké námestie – Petržalka.

Vynovené a bez bariér

Rekonštrukcia v uzle Americké námestie a Blumentál sa zamerala aj na urbanistické vylepšenia. „Úpravou ostrovčeka bývalej zastávky Floriánske námestie vznikol plnohodnotný bezpečný BUS pruh do zastávky Blumentál, priechod pre chodcov cez Radlinského ulicu pri križovatke s Fazuľovou ulicou je bezbariérový a rozšírený. Bezbariérový je už aj priechod pre chodcov a prístup na zastávku električky linky 4, rovnako ako priechody cez električkovú trať na oboch koncoch zastávky Americké námestie,“ konkretizovala hovorkyňa hlavného mesta SR Katarína Rajčanová.

DPB tiež rozšíril chodník popri múre fakultnej nemocnice aj chodník na nároží Fazuľovej a Radlinského ulice, trakčné stožiare sú po rekonštrukcii optimalizované a kombinované s verejným osvetlením, na nástupištiach pribudli informačné tabule. „Pod trať DPB aplikoval antivibračné rohože a koľajnice obalil protihlukovými prvkami, ktoré zabezpečia tichý chod električiek. Vybudované je aj odvodnenie trate, takže zaplavené koľajnice na tomto mieste budú už minulosťou,“ dodala hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.

Pribudli aj vylepšenia, ktoré sa týkajú zastávky Blumentál i jej okolia vrátane finalizácie premeny všetkých priechodov pre chodcov na bezbariérové, či osadenia nového LED verejného osvetlenia a úprav verejného priestoru, ktoré vytvárajú pre účastníkov premávky bezpečnejšiu a prehľadnejšiu zónu.

Múr bez bilbordov

S rekonštrukciou sa spája aj odstránenie bilbordov na múre univerzitnej nemocnice na Americkom námestí. „Bilbordové spoločnosti odstránili väčšinu objektov, pričom zostávajúce dva vlastník prisľúbil odstrániť počas prvých mesiacov roka 2021,“ dodala Rajčanová s tým, že odhalený múr mesto vyčistilo a aby sa zabránilo opätovnému posprejovaniu historického múru, ktorý je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky nemocničného areálu, zasadilo k nemu popínavé rastliny – hortenziu popínavú a pavinič trojlaločný, ktoré múr časom zarastú.

Zeleň pribudla i pribudne na ďalších miestach, vyberajú sa rastliny, ktoré zvládnu exponované podmienky v blízkosti cestných komunikácií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM