Rôzne Správy

Toto cestujúcich poteší: Od nedele vám garantujú nadväznosť autobusov na vlaky

V Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji sa od nedele (13.12.) menia cestovné poriadky.

Ilustračný obrázok k článku Toto cestujúcich poteší: Od nedele vám garantujú nadväznosť autobusov na vlaky
Zdroj: TASR

Cestujúcich, ktorí chodia do Bratislavy verejnou dopravou z blízkach miest a obcí, pravdepodobne potešia zmeny v integrovanom dopravnom systéme. Platiť začnú už túto nedeľu (13.12.). Majú priniesť garanciu nadväznosti vybraných liniek prímestskej autobusovej dopravy na regionálne vlaky. Informoval o tom Miroslav Staník z Bratislavskej integrovanej dopravy (BID).

Meškanie

Zavedenie garantovanej nadväznosti regionálnych autobusov na regionálne vlaky, ale aj regionálne autobusy, je podľa generálnej riaditeľky BID Zuzany Horčíkovej jednou z kľúčových zmien v nových cestovných poriadkoch.

„Vybrané autobusové linky budú čakať na cestujúcich aj v prípade, že vlak bude mať meškanie. Počas trvania pilotnej prevádzky budú tieto regionálne autobusy po 20.00 h čakať na vlaky od troch až do 25 minút. Cieľom je, aby sa cestujúci vo večerných hodinách dostali čo najrýchlejšie domov a mohli prestúpiť, aj keď jeden z ich spojov mešká,“ vysvetlila Horčíková. V závislosti od prevádzkových možností budú regionálne autobusové spoje čakať na vlaky aj v iných časoch.

Cestujúci si garantované nadväznosti pri jednotlivých spojoch môžu skontrolovať priamo v cestovných poriadkoch, ktoré sú už zverejnené na webe cestujemepono­vom.sk či na idsbk.sk.

Zmena dopravcu

Od nedele sa taktiež mení železničný dopravca, ktorý zabezpečuje v rámci IDS BK prepravu na linke S70 (Bratislava – Kvetoslavov). Spoločnosť RegioJet nahradí dopravca Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s rakúskymi ÖBB. Na linke budú aj naďalej platiť predplatné a jednorazové cestovné lístky IDS BK. Počas pracovných dní bude na trati jazdiť 28 párov vlakov. Počas špičky má byť interval na úseku Bratislava – Kvetoslavov 20 minút.

Zmeny cestovných poriadkov na regionálnych autobusových linkách IDS BK zahŕňajú pridanie viacerých spojov v pracovné dni aj cez víkendy v okolí Malaciek a zrušenie zastavovania spojov na zastávke Bratislava-Hroboňova. Pribúda nový spoj cez pracovné dni školského roka na linke 545 o 12.45 h z Modry-Štúrovej do Šenkvíc (železničná stanica).

Všetky linky prímestskej autobusovej dopravy v IDS BK budú z dôvodu pandémie nového koronavírusu, nižšej mobility a menšieho záujmu o cestovanie aj od nedele premávať podľa cestovných poriadkov platných pre školské prázdniny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM