Správy Samospráva

Betónové kvádre ozelenejú: Škaredú plochu pod Mostom SNP čaká zmena

Nevyužívanú plochu pri zastávkach pod Mostom SNP čaká revitalizácia, pribudne zeleň aj miesta na sedenie.

Ilustračný obrázok k článku Betónové kvádre ozelenejú: Škaredú plochu pod Mostom SNP čaká zmena
Zdroj: MIB

Verejný priestor vedľa podmostia Mosta SNP spolu so svojim okolím tvoria často pužívanú zónu pohybu na mieste, kde je rušná doprava. V priamej blízkosti autobusových zastávok sa nachádza nenápadná betónová plocha, ktorá vzhľadom na svoj momentálny zanedbaný stav nie je využívaná.

Obnova

Metropolitný inštitút Bratislavy spoločne s Oddelením tvorby mestskej zelene Magistrátu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy spustili obnovu tohto miesta. Jej cieľom je vytvoriť funkčný a príjemný verejný priestor, ktorý bude slúžiť ľuďom čakajúcim na autobus.

„Betónové kvádre budú očistené a doplnené Komunálnym podnikom Bratislavy o drevené prvky slúžiace na sedenie. Takto novovzniknuté lavičky sú príkladom jednoduchých riešení a pribudne k nim mestský mobiliár, čím sa zvýši praktické využitie priestoru,“ informovala Bratislava24 Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Zeleň

K povrchovým úpravám dôjde redukciou zámkovej dlažby a nahradením zbytočne spevnených plôch trávnikom. Okrem trávnikov pribudnú aj trvalkové záhony a dreviny, čo podporí biodiverzitu a rozšíri miestnu zeleň.

„Záhony obklopujúce spevnené plochy budú doplnené o viackmenné brezy ktoré dotvoria priestor aj farebným akcentom,“ upresnil Peter Bali z Oddelenia tvorby mestskej zelene.

V priestore ostane zachovaná socha Zem-žena od Ľudmily Cvengrošovej z roku 1973, zároveň vznikne jednoduchá kovová konštrukcia na budove Dopravného podniku Bratislavy, ktorá vďaka popínavej zeleni vytvorí zelenú stenu. Ďalšou zmenou je rozšírenie sadovej jamy stromu pri schodisku z Mosta SNP a jeho následné nasvietenie v poslednej fáze projektu.

Celá revitalizácia bude realizovaná v priebehu jari roku 2021.

Priestor vedľa zastávok pod Mostom SNP zlepšia jednoduché zásahy🛋️🌷 🟢Pribudne viacero prvkov zelene, zelená stena a...

Posted by Metropolitný inštitút Bratislavy on Tuesday, March 23, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM