Rôzne

Bankovku s legendárnou snímkou Ladislava Bielika z augusta 1968 si kúpite už 21. augusta

Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom bude motívom na ďalšej 0 euro souvenir bankovke.

Ilustračný obrázok k článku Bankovku s legendárnou snímkou Ladislava Bielika z augusta 1968 si kúpite už 21. augusta
14
Galéria
Zdroj: Ladislav Bielik

Dňa 21. augusta 2018 si pripomenieme 50. výročie odporu voči okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Pri tejto príležitosti bude v auguste tohto roku spustený predaj ďalšej „bratislavskej“ 0 euro souvenir bankovky.

50. výročie odporu

Na bankovku sa dostala legendárna snímka slovenského fotografia Ladislava Bielika z 21. augusta 1968 – muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave. Jej predaj bude spustený k 50. výročiu odporu proti okupácii – 21. augusta. Náklad, ako aj konkrétne miesto predaja, zatiaľ nie sú známe. Určite sa však bude predávať v Bratislave.

Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom bude motívom aj na pamätnej známke Slovenskej pošty a na zberateľskej minci Národnej banky Slovenska.

Muž s odhalenou hruďou

Slávna fotogtafia Ladislava Bielika vznikla presne pred 50 rokmi na dnešnom Šafárikovom námestí, pred budovou Univerzity Komenského. Muž na fotografii sa volal Emil Gallo. Po tom, ako ho Bielik zachytil v momente, keď sa s odhalenou hruďou postavil pred hlaveň tanku, stal sa symbolom odporu a zároveň výsmechom pre Sovietsky zväz.

Euro souvenir bankovky sú vyrobené zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých euro bankoviek. Obsahujú množstvo ochranných prvkov ako pravé bankovky a každá je originál.

Na euro souvenir bankovkách sú zobrazované najvýznamnejšie kultúrne a historické pamiatky, alebo zaujímavé turistické miesta Európy. Predaj týchto bankoviek predstavuje pre kultúrne a historické pamiatky významný príjem. Takto získané finančné prostriedky môžu následne použiť na svoju obnovu, údržbu a prevádzku.

Zdroj: Euro Souvenir Slovensko
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM