KAW Rôzne Správy

Autá si už nebudú skracovať cestu po hrádzi pri Dunaji. Zabránia im v tom závory

Testovacia prevádzka dlho pripravovaného Systému ochrany a monitorovania ochranných hrádzí Vodného diela Gabčíkovo je konečne spustená!

Zdroj: Dnes24.sk

Oprava a sfunkčnenie všetkých závor mali byť systémovými opatreniami, ktorými Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) chcel už pred takmer rokom bojovať proti nepovolenému pohybu motorových vozidiel na dunajských hrádzach. Testovacia prevádzka závor sa konečne spustila v pondelok 4. marca 2019.

Závory autá nepustia

„Chytráci“, ktorí sa snažili skrátiť si cestu do hlavného mesta po dunajskej hrádzi, to budú mať od tohto týždňa komplikovanejšie. Všetky závory na ľavostrannej dunajskej hrádzi (pri Dunajskej Lužnej, v Kalinkove, Hamuliakove a Šamoríne (X-BIONIC aj Čilistov) sú totiž od pondelka zatvorené (zamknuté). Oznámil to SVP na sociálnej sieti.

„Cieľom systému je zabrániť nepovolenému pohybu motorových vozidiel po hrádzi. Vjazd na hrádzu a prejazd cez hrádzu bude možný len s povolením SVP, š.p. Odštepný závod Bratislava a bude monitorovaný a kontrolovaný,“ vysvetľuje SVP.

Majitelia rekreačných plavidiel aj rybári budú môcť s elektronickým kľúčom, ktorý dostanú na základe podanej žiadosti, len križovať hrádzu. Môžu cez ňu teda prejsť iba v určených úsekoch. „Jazda po hrádzi nie je povolená!“ zdôrazňuje SVP.

Arogantný vodič

SVP realizoval na dunajských hrádzach prvé opatrenia ešte na jeseň v roku 2017 a pokračoval v roku 2018. Na hrádzi častejšie vídať policajné hliadky a pribudli aj kamery medzi Šamorínom a Hamuliakovom i Čunovom a Petržalkou.

Vodohospodári tak reagovali na prípad, keď cyklistu na hrádzi medzi Bratislavou a Šamorínom obehol známy advokát na aute. Na otázku, či má na jazdu povolenie, cyklistovi vynadal. Na čoraz väčšie množstvo áut na dunajských hrádzach upozornili už v roku 2017 otvoreným listom aj obyvatelia z Bratislavy, Hamuliakova, Kalinkova a Šamorína.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Polícia na hrádzi
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM