Rôzne

Architektonická súťaž na Dom kultúry Dúbravka má víťaza

Verejnú anonymnú jednokolovú architektonickú súťaž na riešenie „Rekonštrukcie a dostavby objektu Domu kultúry Dúbravka” má svojho víťaza.

Ilustračný obrázok k článku Architektonická súťaž na Dom kultúry Dúbravka má víťaza
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Dúbravka vyhlásila 8. marca tohto roku verejnú anonymnú jednokolovú architektonickú súťaž na riešenie „Rekonštrukcie a dostavby objektu Domu kultúry Dúbravka”. Bratislava24.sk informovala Lucia Marcinatová z tlačového oddelenia mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Potenciál domu kultúry

Cieľom súťaže bolo navrhnúť revitalizáciu centra mestskej časti Bratislava-Dúbravka projektom, ktorý by mal výrazne zlepšiť kvalitu v oblasti občianskej vybavenosti i celkový výraz mestskej triedy Saratovskej ulice, ktorá tvorí dopravnú a kompozičnú os Dúbravky.

Návrh mal tiež aktivizovať potenciál objektu Domu kultúry Dúbravka, novými funkciami a technickým vybavením, dosiahnuť ekonomickú efektívnosť dominanty centra Dúbravky. „Účelom súťaže bolo vyhľadať optimálne riešenie verejných priestorov v kontexte stavby v centrálnom území mestskej časti, vytvorenie plnohodnotného mestského prostredia s námestím a s doplnením jeho funkcií, vznik verejných a poloverejných priestorov a zelených plôch v rozvojovej osi Dúbravky,“ priblížil Pavel Gašparovič, vedúci Oddelenia územného rozvoja a životného prostredia miestneho úradu Dúbravka a predseda poroty.

Na základe hodnotenia odbornej poroty z 24. apríla sa víťazom architektonickej súťaže stal návrh Mgr. arch. Miroslava Vrábela. Na druhom mieste skončil návrh autorov Ing. arch. Marian Šulík a Ing. arch. Barbora Svatíková.

Víťazný návrh

Víťazný návrh skončil na prvom mieste u všetkých hodnotiteľov. Odborná porota konštatovala, že najlepšie splnil požiadavky vyhlasovateľa na komplexnosť riešenia urbanistického, architektonického a prevádzkovo-dispozičného riešenia stavby. Návrh je reálny, efektívny, a prínosom pre kvalitatívnu zmenu súčasného stavu.

„Pozitívne je prepojenie komerčných priestorov s námestím. Vybudovanie – usporiadanie námestia pre účely konania trhov. Ako jediný invenčne rieši perspektívne využitie plochy strechy. Pozitívom je využitie spoločného priestoru s presvetlením a umiestnením výťahu, jednoduchá prevádzková štruktúra objektu,“ hodnotila porota.

Všetky návrhy sa dajú pozrieť na webe stránke www.archinfo.sk, www.dubravka.sk, zároveň budú vystavené v Dome kultúry Dúbravka od štvrtku 11. mája.

Dom kultúry v Dúbravke začal slúžiť na jeseň v roku 1986. Dôvodom vyhlásenia architektonickej súťaže bol súčasný stav objektu, jeho technické a funkčné zostarnutie a tiež zámer mestskej časti Bratislava-Dúbravka premiestniť do domu kultúry sídlo miestneho úradu, ktorý dnes funguje v troch objektoch.

Návrhy architektonickej súťaže na Dom kultúry Dúbravka
5
Galéria
Zdroj: archinfo.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM