Správy Samospráva

Ambulantní lekári v Bratislavskom kraji ordinujú. Čo robiť, ak nedvíhajú telefón?

Bratislavský samosprávny kraj zverejnil návod ako sa v čase pandémie skontaktovať so svojím lekárom.

Ilustračný obrázok k článku Ambulantní lekári v Bratislavskom kraji ordinujú. Čo robiť, ak nedvíhajú telefón?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ak sa na prvýkrát nedovoláte svojmu lekárovi, neznamená to, že váš zdravotný problém ostane nevyriešený. Absolútna väčšina ambulantných lekárov v Bratislavskom kraji ordinuje, tvrdí župa.

Nasadenie

Na Úrad BSK sa obracali pacienti s tým, že lekári nedvíhajú telefóny.

„S lekármi v kraji sme v denno-dennom kontakte a vidíme, že pracujú v nadštandardnom nasadení. Počet vyšetrení oproti rovnakému obdobiu z minulého roka nielenže neklesol, ale dokonca sa zvýšil. Nezaznamenávame ani zvýšený počet podnetov na nedostupnosť lekárov. Problém je inde,“ vysvetlil lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Tomáš Szalay. Podľa Szalaya lekári vybavia priemerne od 50 do 150 telefonátov den­ne.

„Pri takýchto počtoch je pochopiteľné, že telefónna linka zvykne byť obsadená, pretože lekár práve telefonuje s iným pacientom alebo konzultuje stav pacienta so špecialistom. Alebo vyšetruje pacienta a nemôže popritom vybavovať telefonát. Chápem, že ak sa pacient viackrát nedovolal svojmu lekárovi, môže byť frustrovaný. Ak ambulancia nedisponuje moderným telefónom alebo mobilom, lekár nemá ako zistiť číslo volajúceho a nevie zavolať naspäť,“ upozornil Szalay.

Ako postupovať

Riešením je napríklad zakúpenie telefónnej ústredne, ktorá zoraďuje volajúcich do poradia. Podľa šéfa zdravotníctva BSK by s takouto investíciu mohol pomôcť aj štát. Rovnako by štát mal uľahčiť vystavovanie PNiek dôslednou elektronizáciou.

„V poslednom čase sa čoraz častejšie stretávame so situáciami, že pacient prichádza do nemocnice zbytočne neskoro, pretože mal strach z hospitalizácie. Je naším spoločným cieľom, aby sme takýmto prípadom dokázali predísť,“ dodal Szalay.

Tu je návod, ako sa skontaktovať s lekárom:

  1. Skontrolujte, či váš lekár v daný deň a v danú hodinu ordinuje. Aktuálne ordinačné hodiny všetkých ambulancií v kraji nájdete na webe e-vuc.sk,
  2. Ak Váš lekár neordinuje (môže byť PN, v karanténe, na dovolenke a pod.), na webe e-vuc.sk je uvedený zastupujúci lekár.
  3. Ak sa nedovoláte na prvýkrát, skúste to neskôr, prípadne vo viacerých časoc,
  4. Ak je na stránke e-vuc.sk uvedený e-mail do ambulancie, môžete lekára kontaktovať aj e-mailom,
  5. Ak sa opakovane v priebehu niekoľkých dní nedovoláte svojmu lekárovi a váš zdravotný problém si to vyžaduje, navštívte ambulantnú pohotovostnú službu (od 16:00 do 22:00 v pracovných dňoch a od 7:00 do 22:00 v dňoch pracovného pokoja).

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM