Rôzne

Príroda v srdci Bratislavy: Horský park ukrýva 130-ročnú horáreň

Bratislavský mestský park sa vyznačuje krásnym prostredím s pôvodnou faunou a flórou. Miesto ideálne na prechádzky a relax ukrýva aj ďalšie pozoruhodnosti.

Ilustračný obrázok k článku Príroda v srdci Bratislavy: Horský park ukrýva 130-ročnú horáreň
7
Galéria

Horský park vznikol na západnom okraji mesta v roku 1868. V tom čase sa tu nachádzali pôvodné dubové a bukové porasty, ktoré mali aj viac ako 100 rokov. Kvôli ich zachovaniu sa milovníci prírody rozhodli, že na území založia lesopark.

Vznik parku

Vtedajší starosta mesta Henrich Justi nechal vypracovať plán cestnej siete, ktorú tu dali vystavať. V parku bolo osadených 50 kusov lavíc, pri hlavnom vchode bol vybudovaný domček pre strážcu a v roku 1873 bolo tiež vybudované detské ihrisko. Na zavlažovanie slúžili dve studne.

Postupne pribúdali ďalšie nové lavičky a neskôr dokonca aj 20 kŕmidiel a vtáčích búdok. Koncom 19. storočia do parku vysadili množstvo nových druhov stromov ako napríklad skupiny tisov, líp, platanov, ale aj gingo a rôzne cudzokrajné ihličnany.

V súčasnosti sa park nachádza v geografickom strede mesta, ktoré sa rozrástlo na všetky strany a jeho rozloha sa stabilizovala na 22 hektárov. Prirodzeným centrom parku je Justiho pamätník s odpočinkovou terasou. Pomník mu dalo postaviť mesto v roku 1908 po jeho smrti a je dielom bratislavského sochára Alojza Rigeleho.

Historická horáreň

K parku neodmysliteľne patrí aj historická 130-ročná horáreň Horský park, ktorá sa stala vyhľadávaným miestom odpočinku, stretávania sa ľudí a originálnym kultúrnym centrom Bratislavy. Horáreň sa nachádza pri vstupe do Horského parku na Lesnej ulici.

Horáreň zrenovovala a v roku 1994 pre verejnosť otvorila Nadácia Horský park, ktorá sa výrazne zasadzuje aj o ochranu a zmysluplné využívanie Horského parku v dnešných dňoch. V jej budove už 19 rokov funguje útulná kaviareň Libresso, ktorá vás dostane príjemnou atmosférou, skvelou kávou a sladkými dobrotami. Súčasťou horárne je aj záhrada s detským ihriskom.

Prechádzka v Horskom parku so zastávkou v historickej horárni je ideálnym tipom, ako stráviť príjemné nielen marcové popoludnie v spoločnosti priateľov, rodiny či milovanej osoby.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Horský park
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM