Nina Táborská Rôzne

Aký je Hlas Bratislavy? Aktivisti sa ozvú proti nečinnosti politikov

Občianske združenia spájajú sily pre Bratislavu. Na Námestí SNP sa bude hovoriť o viacerých kľúčových témach. Protest spojený s koncertom sa uskutoční už zajtra.

Ilustračný obrázok k článku Aký je Hlas Bratislavy? Aktivisti sa ozvú proti nečinnosti politikov
Zdroj: TASR

Na zlé zaobchádzanie s kultúrno-historickým či prírodným dedičstvom aj na nezáujem politikov riešiť tieto problémy upozornia bratislavské občianske združenia protestnou akciou za lepšie mesto „Bratislava má Hlas!“ Akcia začína o 17:30 na Námestí SNP.

„Máme odborníkov a dobré nápady. A máme vás, Bratislavčanov. Potrebujeme už len uši, ktoré budú ochotné počúvať našu symfóniu riešení,“ uvádzajú organizátori protestnej akcie.

Hovoriť sa bude o viacerých kľúčových témach akými sú ochrana pamiatok, udržateľná doprava, ochrana zelene, boj proti korupcii či občianske mesto. Ak sa nezastaví likvidácia pamiatok, Bratislava podľa aktivistov príde „o svoju dušu a kultúrne bohatstvo“. Chcú preto prijať nový Zákon o Bratislave, v ktorom bude upravená trestná zodpovednosť za poškodzovanie pamiatok, porušovania územného plánu a stavebného zákona.

Rovnako je podľa nich dôležité zvýšiť a sprísniť starostlivosť o verejnú zeleň, zvýšiť informovanosť občanov o aktivitách mesta, vzdelávať ľudí vo fungovaní mesta a samosprávy, o procesoch, financovaní, funkciách a možnostiach participatívnej demokracie. Mesto musí podľa aktivistov začať uprednostňovať chodcov, cyklistov a verejnú dopravu, rovnako, ako to robia veľkomestá v zahraničí.

Protestom chcú „ozetká“ tiež apelovať na to, aby ľudia išli v sobotu k volebným urnám a vyjadrili svoj hlas, lebo len tak sa podľa nich môže Slovensko aj samotná Bratislava zmeniť k lepšiemu.

„Váš hlas by mal zarezonovať vo všetkých kompetentných ušiach!“ vyzývajú organizátori.

Protestná akcia spojí tieto bratislavské občianske združenia: OZ Hrad – Slavín, OZ Bratislavské rožky – Pozsonyi Kifli PT, OZ za lepšiu Kolibu, SOS Bratislavský hrad, OZ Bunkre, Cyklokuchyňa, OZ Nezávislý Lamač, OZ Iniciatíva Naše Karpaty, Bratislava otvorene, Bratislavská občianska samospráva, Naša Bratislava, Projekt Bratislava, OZ Cultura Nostra, OZ Petržalské marhule a OZ História bez hraníc.

Prečítajte si tiež: Do štrajku sa doteraz zapojilo vyše 560 vysokoškolských pedagógov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM