Správy

Do štrajku sa doteraz zapojilo vyše 560 vysokoškolských pedagógov

Aj na tretí týždeň naplánovali štrajkujúci zamestnanci vysokých škôl niekoľko podujatí. Už zajtra sa v Bratislave uskutoční smútočný pochod s názvom Pohreb školstva, oplačme svoju budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku Do štrajku sa doteraz zapojilo vyše 560 vysokoškolských pedagógov
Zdroj: TASR

Do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva vysokoškolských učiteľov, sa doteraz zapojilo viac ako 560 zamestnancov z 20 vysokých škôl. Vysokoškolskí učitelia tak štrajkujú už tretí týždeň. Na dnešnom brífingu v Bratislave o tom informoval Juraj Halas z IVU. Celkovo je na Slovensku 35 vysokých škôl.

„Štrajk na vysokých školách pokračuje. Aj na tretí týždeň naplánovali štrajkujúci zamestnanci vysokých škôl niekoľko podujatí,“ uviedol Halas. V rôznych mestách budú napríklad opäť prebiehať diskusie o budúcnosti školstva. „Pokračuje tiež študentský symbolický protest Päť minút po dvanástej, ktorý každý deň na desať minút prerušuje výučbu,“ dodal Halas. Vysokoškolskí pedagógovia budú navštevovať aj základné a stredné školy, ktoré sa v januári a februári zapojili do štrajku.

Halas taktiež informoval, že v utorok 1. marca sa v Bratislave uskutoční smútočný pochod s názvom Pohreb školstva, oplačme svoju budúcnosť. Podujatie sa začína o 17.00 h na Hviezdoslavovom námestí. Odtiaľ sa účastníci následne presunú na Námestie slobody pred Úrad vlády SR. „Týmto pochodom vyjadríme žiaľ nad osudom slovenského školstva a neľahkým postavením jeho pozostalých,“ dodal Halas.

Ostrý štrajk

Časť vysokoškolských učiteľov je od 15. februára v ostrom štrajku. Do protestu sa pôvodne zapojila aj zhruba štvrtina pedagógov z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá po niekoľkých dňoch štrajk ukončila a vrátili sa k svojim povinnostiam.

Štrajkujúci pedagógovia z vysokých škôl prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá protesty prerušila, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Univerzity nezostali zatvorené. Na akademickej pôde sa diskutuje, konajú kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce. Podobne ako bola napríklad minulotýždňová Bubnovačka, ktorá sa uskutočnila v Bratislave, v Košiciach a Žiline.

Čítajte tu: Učitelia sa nevzdávajú, na zlú situácia upozornili hlasným bubnovaním

IVU má rovnaké požiadavky ako ISU. Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť.

Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Zdroj: TASR / Dnes24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM