Aktualizované Nina Táborská Rôzne

Aktuálne z Bratislavy: Zhromaždenia prebiehajú za účasti ťažkoodencov. Kotleba všetkým poprial "krásny biely deň"

V Bratislave sa súčasne odohrávali dve zhromaždenia. Manifestácia Bratislava blokuje na Hodžovom námestí, ktoré už pokojne skončilo, a zhromaždenie, ktoré na sociálnej sieti nesie názov Stop islamizácii Európy- násilne pokračuje. Článok neustále aktualizujeme.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne z Bratislavy: Zhromaždenia prebiehajú za účasti ťažkoodencov. Kotleba všetkým poprial "krásny biely deň"
Zdroj: Dnes24.sk

20:02 – Situácia je pokojná, zhromaždenie ukončené. Z dnešného dňa pre vás pripravujeme fotogalériu.

19:50 - Hlavná stanica sa pomaly vyprázdňuje, situácia je opäť pokojná. Dnešná bilancia: 140 zadržaných osôb, 8 zranených osôb z toho traja príslušníci polície, 6 zničených policajných vozidiel a 1 prekazené športové podujatie.

19:36 - „Po 18.00 hod sme prijali oznámenie, že na Predstaničnom námestí došlo k hádzaniu kameňov, pričom v tejto súvislosti neboli zranené osoby. Výtržníci boli následne zadržaní,“ informovala Bratislava24.sk policajná hovorkyna Tatiana Kurucová.

Podľa jej slov o 18:45 hod došlo na Predstaničnom námestí k ďalšej roztržke, kedy radikáli hádzali dymovnice. „Pre podozrenie z trestného činu výtržníctva, poškodzovania cudzej veci, útoku na verejného činiteľa, extrémistickej trestnej činnosti, ako aj páchania iného protiprávneho konania skončilo na polícií približne 140 osôb,“ doplnila Kurucová.

19:24 - Zasahovať museli aj záchranári. „Ošetrili päť ľudí, ktorí mali poranenia hlavy, troch z nich previezli do nemocnice v Starom Meste,“ informoval o tom Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

19:15 - Cestujúci bratislavskej MHD musia naďalej počítať s obmedzeniami v centre mesta. Účastníci protestu na viacerých úsekoch zablokovali premávku MHD. „Od 17.20 h je uzavreté Hodžovo námestie, rovnako bolo od 18.20 h uzavreté obratisko na Hlavnej stanici,“ informovala TASR Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava (DPB). Dodala, že na krátkodobo bolo uzavreté aj obratisko na SNP.

„Od 18.40 bola postupne sprejazdnená Hlavná stanica a doprava v smere na Palisády, takže jednotlivé spoje začali premávať. Kým však budú premávať podľa platných cestovných poriadkov, nejaký čas to potrvá,“ zdôraznila Vachová.

19:03 - Situácia na stanici je stále nekľudná, na mieste sa zdržiavajú početné skupiny ľudí. Podľa Hospodárskych novín radikáli napadli rodinu zo Saudskej Arábie. Čakáme na potvrdenie od polície.

18:43 - Zatýkanie pokračuje aj na Hlavnej stanici. Situácia je vyhrotená. Radikáli ohrozujú okolie hádzaním svetlíc.

18:37 - Dav sa za účasti polície presunul na Hlavnú stanicu kde sa stupňuje napätie. Nie je bezpečné prechádzať touto oblasťou.

18:30 - Doprava v centre mesta je značne obmedzená. MHD premáva s meškaním a po odklonených trasách. Polícia žiada vodičov o trpezlivosť. Policajné kontroly dnes uzavreli aj hranice.

18:25 - Polícia zadržala ďalších 25 ľudí na Staromestkej ulici, kde podľa doterajších informácií došlo k poškodeniu celkom 6 služobných policajných áut. Krátko pred 18.00 hod tam došlo tiež k útoku na príslušníka PZ, ktorému násilník hodil dlažobnú kocku do stehna.

„Krátko pred 18.00hod sme prijali oznámenie, že na Palisádach sa nachádza poškodené vozidlo, na ktorom je rozbité čelné sklo. Situáciu v meste naďalej monitorujeme a prijímame potrebné opatrenia vzhľadom na vývoj bezpečnostnej situácie,“ dodala policajná hovorkyňa.

18:19 - „Po 17:15 hod prijala polícia oznámenie, že na Nádvorie Bratislavského hradu, v čase konania sa cyklistických pretekov, vnikla skupina približne 300 osôb, kde začalo dochádzať k výtržnostiam a napádaniu osôb. Polícia okamžite prijala adekvátne opatrenia k zabráneniu ďalšieho protiprávneho konania a skupinu, ktorá tam vnikla, začala vytláčať, pričom tam zadržala celkom 25 osôb,“ povedala pre Bratislava24.sk policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

18:10 - V čase presunu zhromaždených na križovatke Hodžovo námestie a Námestie 1. mája boli z davu zasiahnutí 2 príslušníci PZ slzným plynom do tváre, pričom po ošetrení, na základe vlastného rozhodnutia, zostali vo výkone služby.

Bratislavčana (28) podozrivého z trestného činu útoku na verejného činiteľa policajti následne zadržali a eskortovali na príslušné oddelenie PZ.

17:53 - Niektorí protestujúci vtrhli už aj na hrad kde prebieha podujatie City Downhill World Tour Bratislava. Podľa naších informácií od jedného z organizátorov podujatia, demonštrujúci rozbili všetky prekážky a podujatie aj naďalej ostáva prerušené. Momentálne tam zasahuje niekoľko policajných jednotiek, dochádza k stretu polície a protestujúcich, ľudia zo športového podujatia utekajú preč. (Jedná sa o odporcov migrantov)

17: 47 - Účastníci manifestácie Bratislava blokuje sa slušne a v pokoji rozišli. Na Kotlebov pokyn sa rozpúšťajú aj niektorí z odporcov, iní však stále pochodujú ďalej.

17:45 - Na bezpečnosť v meste polícia aj naďalej dohliada. Na situáciu na cestách dozerá aj Dopravný podnik Bratislava, prípadné komplikácie kompenzuje náhradnou dopravou.

17:39 - Situácia sa od presúvania pred Úrad vlády stále viac vyhrocuje, niektorí demonštrujúci sú násilní.

17:29 - Pochodom z Námestia SNP narušili rozhnevaní demonštrujúci – odporcovia migrantov – podujatie City Downhill World Tour Bratislava, ktoré sa dnes koná od rána. Podľa našich infomrácii došlo dokonca k napadnutiu jednej osoby a športové podujatie so svetovou špičkou zjazdárov muselo byť prerušené!

17:15 - Dav doslova „žerie“ každé slovo prichádzajúce z pódia od rečníkov. Iba zopár z nich odradil dážď. Druhé zhromaždenie – Bratislava blokuje, sa pomaly a v pokoji rozpúšťa..

17:02 - Do 17.00 bolo predvedených na príslušné policajné oddelenia celkom 10 osôb. U 7 z nich boli pri predvádzaní použité donucovacie prostriedky v súlade so zákonom.

16:56 - Okrem toho, že polícia zadržala niekoľko osôb s atrapami výbušnín a chladnými zbraňami, niektorí protestujúci sú viditeľne posilnení alkoholom.

16:40 - Električková doprava na Obchodnú ulicu, Nám. SNP a Kapucínsku ulicu nepremáva. „Všetky električky premávajú odklonovou trasou cez Nábrežie arm. gen. L. Svobodu a následne cez Jesenského ulicu na Špitálsku,“ vysvetlila Zuzana Vachová z DPB.

16:33 - Medzi protestujúcimi na námestí SNP (STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!), odznievali vulgarizmy na adresu europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej. Na pódiu sa striedajú rôzni rečníci.

16:21 - Účasť na zhromaždení na Námestí SNP potvrdilo na sociálnej sieti viac ako 13 700 ľudí.

15:53 - Banskobystrický župan M. Kotleba privítal na Námestí SNP všetkých protestujúcich. Na úvod povedal, že nejde riešiť rasizmus a ďakuje všetkým za účasť. Pokračoval slovami: „Všetkým prajem krásny biely deň.“ Po tom, čo spomenul hlasovanie europoslancov, dav kričal „Vlastizrada!“

15:35 - Situácia momentálne prebieha pokojne. Na Námestí SNP sa zbiehajú väčšie skupiny ľudí. Situáciu v meste polícia naďalej monitoruje. Organizátori zhromaždenia z na námestí pódia vyzývajú účastníkov, aby nepili alkohol a boli voči sebe slušní.

15:30 - Medzi jednotlivými skupinami dochádza k slovným potýčkam.

15:23 - Účastníci smerujúci zo stanice sú kontrolovaní políciou. K žiadnym konfliktom medzi oboma protestujúcimi skupinami doposiaľ nedošlo. V pohotovosti je niekoľko policajtov, pochodujúci dav je sprevádzaný ťažkoodencami, ktorí dohliadajú na bezpečnosť.

15:05 - V okolí Hlavnej stanice ako aj Hodžovho námestia sa zberajú skupiny ľudí. Z Hlavnej stanice pokračujú smerom na Námestie SNP účastníci zhromaždenia, ktoré na sociálnej sieti nesie názov Stop islamizácii Európy. Prechádzajú cez Hodžovo námestie, kde prebieha manifestácia Bratislava blokuje.

15:00 - Polícia vyzýva občanov bývajúcich v blízkosti miest konania sa zhromaždení ako aj vodičov smerujúcich do centra mesta, aby na parkovanie využili pozemné parkovacie miesta, alebo svoje vozidlá zaparkovali v iných lokalitách, mimo centra mesta.

14:45 - V rámci kontrol osôb boli u niektorých zistené chladné zbrane ako aj atrapy výbušnín, následne boli tieto osoby z dôvodu podania vysvetlenia predvedené na príslušné policajné oddelenia. „Iné protiprávne konania, či narušenia verejného poriadku, sme doposiaľ nezaznamenali,“ potvrdila pre Bratislava24.sk Tatiana Kurucová – hovorkyňa oddelenia komunikácie a prevencie z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

14:30 - „Masový prílev afrických imigrantov dnes ohrozuje Európu. Ako Slováci, Slovania a Európania preto jednoznačne odmietame, aby hlupáci z Bruselu a europarlamentu svojimi nelogickými rozhodnutiami ničili základy pôvodnej európskej kultúry a prosperity,“ toto je spoločný slogan ľudí, ktorí dnes pochodujú Bratislavou v rámci ich zhromaždenia – STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!

Podporovatelia migrantov vyvesili na Most SNP nápis „Refugee welcome“. Na Hodžovo námestie prídu podporiť svoju solidaritu s migrantmi.

Súvisiace články:

Polícia je vyťažená, bude v centre mesta bezpečno? Strety protestujúcich nie sú vylúčené

V sobotu bude v Bratislave horúco. Chuligáni budú pochodovať mestom, polícia už prijala viaceré bezpečnostné opatrenia

V Bratislave sa spoja slovenskí futbaloví chuligáni proti prílivu migrantov do Európy

ROZHOVOR: Ľudia si neuvedomujú rozdiel medzi utečencom a migrantom, preto nesúhlasia s imigračnou politikou EÚ, tvrdí mimovládka

Autor: Nina Táborská / Tomáš Stupavský

Protestné zhromaždenie
9
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM