Rôzne

Akoby uleteli zo ZOO! Sandberg sa pýši kolóniou nádherných pestrofarebných vtákov

Včelárik zlatý si svoje „prechodné bydlisko“ nachádza najmä na kolmých hlinitých stenách, do ktorých si vyhrabáva až meter dlhé nory.

Ilustračný obrázok k článku Akoby uleteli zo ZOO! Sandberg sa pýši kolóniou nádherných pestrofarebných vtákov
Zdroj: NPR Šúr, FB

Ak chodievate na prechádzky po Devínskej Kobyle, určite ste si všimli pestrofarebného zástupcu vtáčej ríše. V lokalite Sandberg, a vďaka otepľovaniu už aj inde na Slovensku, sa vyskytuje od začiatku mája a odlieta s príchodom chladnejších dní. Názov nádherného vtáka, ktorý svojim sfarbením pripomína papagája, je včelárik zlatý.

Na zimu „balí kufre“

Na prvý pohľad zaujímavý vtáčí druh možno vidieť najmä v južnejších a teplejších častiach Slovenska. Zriedkavejšie zahniezdi aj v severnejších oblastiach. Prilieta a odlieta v kŕdľoch.

Včelárik zlatý si svoje „prechodné bydlisko“ nachádza najmä na kolmých hlinitých stenách, do ktorých si vyhrabáva až meter dlhé nory. Zvyčajne hniezdi v kolóniách, niekedy aj jednotlivo. Jeho potravou je predovšetkým lietajúci hmyz.Keď sa na Slovensku ochladí, odletí prezimovať do južnej Afriky.

Pestrofarebného vtáčieho hosťa ohrozuje najmä zosypávanie a ničenie stien, v ktorých má hniezda. Život im strpčuje aj používanie insekticídov, ktorým sa znižuje množstvo potravy. Ochranári im často pomáhajú vytváraním nových hniezdych možností a tiež udržiavaním už existujúcich hniezdnych stien.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM