Rôzne

Ako slávili vianočné sviatky starí Prešporáci?

V každej prešporskej domácnosti sa piekli koláče a na štedrovečernom stole nesmelo chýbať kvalitné víno, ryba z Dunaja či vianočná polievka.

Ilustračný obrázok k článku Ako slávili vianočné sviatky starí Prešporáci?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vedeli ste, že meštianske rodiny v Prešporku sa počas Vianoc starali o chudobných? Každá rodina pre jedného prestrela a pripravila jedlo. Viac o zvykoch a tradíciách počas vianočných sviatkoch v starom Prešporku nám prezradila etnologička Katarína Nádaská.

Štedrá večera

V Prešporku nebola domácnosť, kde by sa na Vianoce nepiekli koláče. Prešporáci milovali bratislavské rožky, bábovku, vianočku, špecialitou boli aj prešporské bonbóny.

K štedrovečernému stolu museli zasadnúť všetci zmierení a v slávnostnom odeve. Na stole nesmelo chýbať kvalitné víno, ryba z Dunaja či vianočná polievka. „Na Štedrý večer sa jedli tri vianočné polievky – všetky pôstne. Vianočná rybacia, vianočná kapustnica a šošovica štedrovečernica. Potom prišli na rad ryby – čierny kapor alebo dravce (šťuka, zubáč, pstruh, sumec) na rôzny spôsob. Na záver to boli pupáky z vianočkového cesta s makom alebo orechmi,“ priblížila Nádaská.

Keďže v Bratislave žili bohatší i chudobnejší ľudia, aj na Vianoce sa varilo z domácich druhov zvierat a vtákov, z pestrej diviny karpatských lesov, vodného i lesného vtáctva, húb a širokej ponuky dunajských rýb. „Taktiež aj zo slimákov, žiab, dunajských mušlí a hadov, z konského a somárskeho mäsa, ježov, krtov, ba aj psieho a mačacieho mäsa,“ prezradila etnologička s tým, že bežnou súčasťou jedálneho lístka aj tých najchudobnejších rodín bol dokonca aj kaviár.

Rozbaľovanie darčekov

Po skončení štedrej večere sa celá rodina presunula do salónu, kde sa rozbaľovali darčeky. Rodina si spievala pod stromčekom vianočné koledy, deti maškrtili napríklad bratislavské rezy, rodičia popíjali vianočný punč a otcovia si zapálili aj vianočnú cigaru.

Darčeky boli v Prešporku iné ako na vidieku, mešťania mali totiž väčší výber darčekov priamo v hračkárstvach. V meštianskych rodinách sa obdarúvalo knihou, exotickým ovocím, ale aj oblečením, a hračkami. „Medzi obľúbené darčeky patrili rozprávkové knižky, plyšové medvedíky, cínoví vojačikovia, bábiky, ale i sánky či korčule,“ doplnila Nádaská.

Tradície Prešporákov

V deň Kristovho narodenia (25. december) sa v Prešporku zvyklo obedovať v najužšom rodinnom kruhu. „Popoludní sa navštevovali len príbuzní a najbližší priatelia, no bývalo to zriedkavé, pretože i najmenšia škriepka v tento svätý deň predznačovala škriepny celý ďalší rok,“ vysvetlila etnologička.

Prešporáci trávili veľa času počas vianočných sviatkov na prechádzkach v mestských lesoch, najmä na Železnej studničke, kde bola reštaurácia i kaviareň a na jazere sa korčuľovalo od rána až do neskorej noci. „Čašníci dokonca až na ľad nosili korčuliarom teplý čaj, grog či punč,“ dodala Nádaská. Obľúbené medzi Prešporákmi boli aj prechádzky po bratislavských kostoloch, kde obdivovali betlehemy.

Štedrá večera
8
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM