Kultúra

Ako sa menil Starý most? Príďte sa pozrieť na novú výstavu

Priebeh búrania a výstavby najnovšieho a súčasne starého bratislavského mosta dokumentuje fotografická výstava v Múzeu dopravy v našom hlavnom meste. Autor Miroslav Pokorný ju nazval Starý most v novom šate a potrvá do 30. júna.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa menil Starý most? Príďte sa pozrieť na novú výstavu
Zdroj: Miroslav Pokorný

„Keď som do jeho rozbehnutej výstavby vstúpila, bol to veľký stres, obavy, tlak termínov. Zásluhou množstva ľudí sa podarilo včas stavbu dokončiť. No aj teraz je Starý most stále citlivá téma pre verejnosť, pretože ešte nie je skolaudovaný a nemožno ho využívať. Je to však prvý bratislavský ekologický most, je len pre električky, cyklistov a chodcov, čiže bez premávky automobilov,“ zaspomínala na pondelkovej (12.4.) vernisáži bývalá hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Poďte sa s nami pozrieť do útrob piliera Starého mosta

Farebná expozícia v Galérii na Peróne Múzea dopravy objektívom Miroslava Pokorného sa začína panoramatickými pohľadmi na Starý most z rokov 2004 až 2010. Priebeh rozoberania oceľovej konštrukcie dokumentoval od 10.1.2014.

Posledné zábery z tohtoročného 4. marca ukazujú nočné podoby nového Starého mosta pri jeho plnom osvetlení. Okrem detailných záberov na mohutné konštrukčné časti či stojace betónové piliere sú na viac ako 80 fotografiách aj pohľady cez most na Bratislavský hrad a iné objekty po oboch stranách Dunaja alebo na Most Apollo či modrú oblohu.

Exkluzívne zábery z výšky i z vody

„Fotografujem od detstva a veľmi ma zaujímajú technické stavby. Dokonca sa mi podarilo na tejto stavbe pracovať ako geodet a tak som spojil koníčka s prácou. Chlapci zo záchrannej služby ma zobrali na čln a mohol som fotografovať z hladiny Dunaja, tiež zo 16-metrovej vyvýšenej plošiny. Bol som pri jedinečných momentoch, keď kamióny vozili prvé koľajnice, keď bola zaťažkávacia skúška mosta, keď prešla prvá električka. V noci som bol šesť hodín sám na moste a úplne slobodne fotografoval,“ prezradil mnohým návštevníkom 36-ročný Bratislavčan Miroslav Pokorný, ktorý na Slovenskej technickej univerzite vyštudoval odbor geodézia a kartografia.

Prestavba Starého mosta sa začala 2. decembra 2013. Vo februári 2015 došlo k prvému výsunu jeho novej oceľovej konštrukcie, ktorá spojila brehy Dunaja 22. októbra 2015. Konštrukcia Starého mosta bola kompletne dokončená 1. decembra 2015.

Nový Starý most meria 465 metrov a váži približne 10-tisíc ton. Jeho súčasťou je okrem električkovej trate aj chodník pre peších a cyklistov i štyri vyhliadkové balkóny s lavičkami.

Pri výstavbe Starého mosta zbúrali pôvodné piliere číslo tri a štyri, ktoré nahradil jeden pilier číslo 34. V Dunaji sa tak rozšírila plavebná dráha na 140 metrov, čo umožní popod most preplávať aj lodiam európskych parametrov.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Ako pokračujú práce na Starom moste. Kedy sa po ňom prejdeme na druhú stranu?

Útroby piliera Starého mosta
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM