Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Ako pokračujú práce na Starom moste. Kedy sa po ňom prejdeme na druhú stranu?

Na Starom moste sa intenzívne pracuje. Oficiálne známy dátum ukončenia prác je zatiaľ 15. december. Tento týždeň sa začalo s betónovaním, pieskovaním a montážami zábradlí. Ako to na moste aktuálne vyzerá si môžete pozrieť na fotografiách Miroslava Pokorného.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Ako pokračujú práce na Starom moste. Kedy sa po ňom prejdeme na druhú stranu?
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia Starého mosta patrí k strategickým dopravným projektom Bratislavy. K realizácii pristúpila Bratislavská samospráva v roku 2013. Okrem rekonštrukcie Starého mosta sa buduje aj I. etapa nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky.

Počas tohto týždňa sa na moste realizovala betonáž, pieskovanie a čistenie mostovky, montovali sa vonkajšie zábradlia aj príprava na inštalovanie osvetlenia. Pôvodne mali byť práce na moste a električkovej trati do Petržalky hotové do konca augusta, potom do konca októbra. Nakoniec sa mesto s firmou dohodlo na termíne 15. december 2015.

„Najväčšia mestská časť Bratislavy tak bude zapojená do siete mestských električkových tratí a historický most, bude slúžiť nielen pre verejnú dopravu, ale aj cyklistom, chodcom, stane sa novou promenádou v Bratislave," uvádza Magistrát na svojej oficiálnej stránke.

Riaditeľ stavby, Peter Tekeľ v októbri uviedol, že zhotoviteľ je na najlepšej ceste, aby stavbu do tohto dátumu dokončil. Potom sa začnú kolaudačné konania.

„Kedy sa prejdeme prvýkrát po moste, závisí od kolaudácie, ale v januári určite. Dúfam, že most budeme môcť Bratislavčanom ponúknuť na začiatku nového roku,“ povedal na konci októbra primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pri napájaní Starého mosta s druhým brehom Dunaja.

Prečítajte si aj: Neuveriteľné sa stalo skutočným! Nový Starý most už spája oba brehy FOTO+VIDEO

Konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK projekt realizuje za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percent podieľa Európska únia, 10 percent štát a 5 percent mesto.

Aby ho eurofondy preplatili, treba ho dokončiť do konca tohto roka. Fakturuje sa však postupne. Nezaplatených je podľa primátora ešte asi 30 miliónov eur. Posledná faktúra má ísť za október, posledné dve už spôsobom refundácie.

Prečítajte si aj:

Ako by sa mohol volať nový Starý most? Poslanci navrhujú, aby zmenil svoje meno

OBRAZOM: Poďte sa s nami pozrieť do útrob piliera Starého mosta

Ako pokračujú práce na Starom moste 20.11.2015
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM