Nina Táborská Rôzne

Bratislavčania pomáhajú radi: Ako menia dobrovoľníci naše mesto?

Minulý týždeň sa v Bratislave konal 1. ročník Bratislavského týždňa dobrovoľníctva, ktorý pripravilo Bratislavské dobrovoľnícke centrum. Zapojilo sa 504 ľudí, ktorí spolu odpracovali 705 dobrovoľníckych hodín. Najväčší počet dobrovoľníkov prilákal bazár detského oblečenia v Karlovej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania pomáhajú radi: Ako menia dobrovoľníci naše mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako Bratislava24.sk informovala Gabriela Podmaková z BDC, dobrovoľníci sa minulý týždeň aktívne zúčastnili konkrétnej dobrovoľníckej aktivity alebo dňa otvorených dverí, informovali sa o dobrovoľníckych možnostiach na Zoznamke s dobrovoľníctvom či na Trhu dobrovoľníctva v Starej Tržnici.

Bratislavského týždňa dobrovoľníctva sa zúčastnili študenti základných a stredných škôl, firemné kolektívy, ale aj jednotlivci s chuťou pomáhať. V priebehu týždňa sa dobrovoľníci zapojili napríklad aj do inventarizácie skladu organizácie UNICEF, absolvovali prehliadku Múzea obchodu a pivovaru, organizácii Primula pomohli s prípravou športového dňa so seniormi, spolu s MÚOP maľovali Kaplnku sv. Jakuba, v DSS Prof. Karola Matulaya maľovali a sťahovali jednu z miestností, spolu s organizáciou Greenpeace Slovensko pripravovali obed pre ľudí bez domova a v RC Klbko pomáhali s organizáciou bazáru detského oblečenia.

Prečítajte si tiež: Jedinečný projekt, výnimočná odmena: Ako dobrovoľník v Bratislave môžete požiadať o špeciálnu kartu. Čo všetko získate?

Unikátnou príležitosťou bola možnosť zúčastniť sa Zoznamky s dobrovoľníctvom, dní otvorených dverí alebo Trhu dobrovoľníctva, ktoré boli určené pre tých, ktorí chcú s dobrovoľníctvom začať, ale nevedia presne kde, a ktorá dobrovoľnícka pozícia je pre nich tá pravá.

Čo priniesol Bratislavský týždeň dobrovoľníctva?

Najväčší počet dobrovoľníkov zaznamenal bazár detského oblečenia v Karlovej Vsi, pri organizácii ktorého pomáhalo rekordných 40 dobrovoľníkov. Až 206 ľudí sa zúčastnilo Dňa otvorených dverí AMAVET, ktorý sa konal na ZŠ J.A. Komenského v Krasňanoch.

Bratislavského týždňa dobrovoľníctva 2015 sa aktívne zúčastnili aj známe osobnosti. Lukáš Latinák, ambasádor dobrovoľníctva na Slovensku natieral s dobrovoľníkmi plot centra voľného času v Petržalke. Lucia Hablovičová maľovala individuálnu miestnosť pre klientov DSS prof. Karola Matulaya v Dúbravke.

A ako zmenil Bratislavský týždeň dobrovoľníctva NADORBO samotného organizátora podujatia?

„Prvý ročník Bratislavského týždňa dobrovoľníctva nás príjemne prekvapil účasťou zapojených organizácií, ale aj dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Zároveň dokázal, že obyvatelia Bratislavy a Bratislavského kraja majú obrovskú chuť pomáhať a zúčastňovať sa dobrovoľníckych aktivít. V tradícii Bratislavských dobrovoľníckych týždňov preto budeme pokračovať aj v budúcich rokoch,“ konštatovala Alžbeta Frimmerová, výkonná riaditeľka BDC.

Doplňujúce informácie k Bratislavskému týždňu dobrovoľníctva nájdete TU.

Kampaň Bratislavského dobrovoľníckeho centra podporilo: Hlavné mesto SR Bratislava, Aliancia Stará tržnica, Carat, iProspect, EuroAWK, Nubium, Willmark, Bigmedia, Pravda.sk, BRDZ.sk, Kariera.sk, Triad Advertising. Všetkým partnerom srdečne ďakujeme za podporu dobrovoľníctva v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Bratislavu aktivisti zbavili ďalšej hrôzy. Dokedy sa na nich budú kompetentní spoliehať?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM