Nina Táborská Rôzne

Bratislavu aktivisti zbavili ďalšej hrôzy. Dokedy sa na nich budú kompetentní spoliehať?

Čierna skládka, ktorá sa nachádzala na samom okraji bratislavského katastra bola najvzdialenejšou bratislavskou skládkou, akej sa Zelená hliadka kedy venovala. Dobrovoľníkov čakala preto ďalšia veľká výzva. Hrôza za Volkswagenom je vďaka nim už minulosťou.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavu aktivisti zbavili ďalšej hrôzy. Dokedy sa na nich budú kompetentní spoliehať?
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu sa zišlo jedenásť dobrovoľníkov, ktorí spojili svoje sily a zlikvidovali hrôzu za továrňou Volkswagen medzi Devínskou Novou Vsou a Záhorskou Bystricou.

Išlo o jubilejnú 80tku Zelenej hliadky – Združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, sa venuje témam čiernych skládok či odpadového hospodárstva, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou. Venujú sa tiež parkovaniu na chodníkoch a usporadúvajú tzv. Spotfix akcie, ktorých cieľom je odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce…

„Plne naložený 27 kubíkový kontajner s odpadkami a na 80 percent zaplnený ďalší 11 kubíkový kontajner so stavebným odpadom dnes vyviezli,“ hovorí Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky.

Kopa sutiny, ktorá tam ostala, poslúži ako násyp, ktorým bager zamedzí prístup na skládku a rovno naloží zvyšok tehál, ktoré aktivisti nestihli odpratať.

„Každý priestor, ktorý umožňuje anonymné zbavenie sa odpadu je potenciálne ohrozený,“ hovorí Matúš Čupka. Podľa neho, keby každý jeden z nás zodvihol zo zeme čo i len jednu cigaretovú krabičku či plechovku, do mesiaca je Bratislava čistá.

** Prečítajte si tiež:** Mali by si dať trošku prísnejšie okuliare na oči a začať vnímať mesto ako svoju vlastnú izbu

FOTO: ZELENÁ HLIADKA, Matúš Čupka

Hrôza za Volkswagenom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM