Alexandra Húsková Samospráva

Ako hodnotia starostovia bratislavských mestských častí uplynulý rok? Pozrite sa, čo sa v jednotlivých mestských častiach podarilo

Opýtali sme sa starostov bratislavských mestských častí čo sa im podarilo zrealizovať na ich území počas roku 2015. Prečítajte si kde nájdete nové zrevitalizované parky, výbehy pre psov, kde sa opravovali chodníky, či cesty a s čím sa môžu samosprávy pochváliť.

Ilustračný obrázok k článku Ako hodnotia starostovia bratislavských mestských častí uplynulý rok? Pozrite sa, čo sa v jednotlivých mestských častiach podarilo
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Staré Mesto

Radoslav Števčík, starosta MČ Staré Mesto: Vzhľadom na to, že Staromešťania sú citliví na poriadok a čistotu, dôraz sme kládli na opravu ciest a chodníkov (Grosslingova, Hlboká, Žižkova, Mikulášska a ostatné).

Podarilo sa nám inštalovať viac ako sto nových smetných košov s trojnásobnou kapacitou ako boli pôvodné, Po dlhých rokoch sme podrobne zmapovali stav zelene.

Nové Mesto

Rudolf Kusý, starosta MČ Nové Mesto: Máme za sebou náročný rok. Spomenul by som najmä úspešné realizovanie projektov, na ktorých mestská časť pracovala sedem rokov, ktoré boli z väčšej časti financované zo zdrojov EÚ. Zrekonštruovali sme štyri základné školy – Za Kasárňou, Odborárska, Česká a Riazanská, ale aj päť materských škôlok.

Zrevitalizovali sme detské ihrisko na Rešetkovej-Osadnej, park na Hálkovej ulici, dva školské dvory a vytvorili sme dve športoviská, ale aj dva nové výbehy pre psov. Z polorozpadnutej budovy sme vytvorili komunitné centrum.

Úspešne nám funguje participatívny rozpočet. V Novom Meste ožívajú komunity ľudí, ktorí na svojich projektoch pracujú a rozvíjajú ich. Ich práca prináša výsledky, ako napríklad ocenené Gaudiho dielničky, či Cyklodielňa.

Devínska Nová Ves

Milan Jambor, starosta MČ DNV: V minulom roku bola samozrejme najväčšou udalosťou sanácia gudrónov v lokalite Srdce.

Potom to bolo otvorenie Múzea starej Devínskej, zateplenie škôlky M. Marečka, otvorenie nových tried v škôlke P. Horova, opravy ciest a chodníkov v hodnote približne 200 tisíc eur a nové ihriská pre deti.

Karlova Ves

Dana Čahojová, starostka MČ Ružinov: Za uplynulý rok by som rada zdôraznila najmä tieto opatrenia: zvýšili sme príspevky karloveským školám z prostriedkov mestskej časti, rozbehli sme prípravy nového parkovacieho systému, nadštandardným spôsobom sme sprístupnili úrad na internete a pripravili stavebnú uzáveru v karloveskej zátoke.

Petržalka

Vladimír Bajan, starosta MČ Petržalka: Rok 2015 v Petržalke bol plný protikladov – na jednej strane sa nám podarilo dokončiť prvú plaváreň a na strane druhej odsabotovali poslanci zavedenie tak potrebnej parkovacej politiky, a to bez návrhu na riešenie. Niekoľkoročnú prácu súčasní poslanci odpísali takpovediac zo dňa na deň. To, že poslanci nepodporili zavedenie parkovacej politiky, bolo najväčšou prehrou Petržalčanov.

Treba tiež uvítať zavedenie koľajovej dopravy a ukončenie „nekonečnej“ opravy Starého mosta.

Dúbravka

Martin Zaťovič, starosta MČ Dúbravka: Začnem napríklad aktuálnou rekonštrukciou chodníkov a ciest, zlepšila sa komunikácia s občanmi, na úrade pracujú ľudia, ktorí tu chcú robiť.

Snažíme sa pracovať na oboch stranách aj pre seniorov a aj pre juniorov, čiže sme začali opravovať detské ihriská, pre obe skupiny robíme viac kultúrnych akcií, aby ľudia chodili viac von a trávili čas spolu. Zdá sa mi, že to sa aj podarilo, nesedia doma, prídu.

Som pyšný, že sa nám podarilo vrátiť pozemok Starodúbravčanom. Ide o pozemok v záhrade miestneho úradu, malo sa tu stavať. Tiež ma teší otvorenie Bezplatnej právne poradne, ktorá pomáha Dúbravčanom a nedávno aj otvorenie Sociálno-právnej poradne. Ľudia tak môžu prísť na úrad po radu.

Ružinov

Dušan Pekár, starosta MČ Ružinov: V roku 2015 sme už piaty rok pokračovali vo výmene celých povrchov komunikácií namiesto plátania výtlkov – opravili sme tak päť ciest a päť chodníkov. Zároveň sme pokračovali aj v budovaní bezbariérových zjazdov z chodníkov, začo mestská časť získala tento rok aj ocenenie v rámci súťaže Samospráva a Slovensko bez bariér.

Otvorili sme novú materskú školu na Vietnamskej ulici pre 40 detí. Vynovili sme detské ihriská na Jašíkovej, Martinčekovej, Banšelovej a začali sme komplexnú rekonštrukciu detského ihriska na Páričkovej, ktorú ukončíme na jar budúceho roka. Zrekonštruovali sme strechy na dvoch základných školách.

Začali sme s prípravou ďalších územných plánov zón ako nástroja regulácie územia. Veľmi ma potešilo, že nám pribúdajú noví Ružinovčania – formou príspevkov pre novorodencov sme podporili až 865 novorodencov s trvalým bydliskom v Ružinove, čo je ešte viac ako rok predtým.

Intenzívne som sa venoval rokovaniam o zmene systému solidarity veľkých mestských častí s malými, čoho cieľom je získať do rozpočtu Ružinova viac peňazí už na rok 2016.

Vrakuňa

Martin Kuruc, starosta MČ Vrakuňa: Vrakuňa mala rok 2015 veľmi ťažký. Od zmeny režimu v roku 1989 mala Vrakuňa ako jediná mestská časť rovnaké vedenie. Rok 2015 bol preto vo Vrakuni v znamení komplexného renastavenia vnútorných procesov, otvorenia samosprávy občanovi a nastavovanie reformných procesov.

Prečítajte si aj: Vrakuňa spustila petíciu za riešenie kolapsu dopravy v mestskej časti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM