Samospráva

Výrub stromov v Bratislave pokračuje, vytínať sa bude na Lafranconi

V záujme zachovania bezpečnosti cestujúcich na zastávke mestskej hromadnej dopravy Lafranconi plánuje mesto nahradiť tri choré stromy výsadbou šiestich nových zdravých stromov.

Ilustračný obrázok k článku Výrub stromov v Bratislave pokračuje, vytínať sa bude na Lafranconi
Zdroj: TASR

„Hlavné mesto SR Bratislava tak koná na základe arboristického posudku, podľa ktorého je stav stromov havarijný, až kritický,“ uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa magistrátu.

Tri stromy vysadí mesto na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu, dva na Vajanského nábreží a jeden na Dostojevského rade.

„Pre dreviny pri zastávke Lafranconi bol vypracovaný arboristický posudok, ktorý konštatuje, že stav týchto stromov je havarijný, až kritický. Všetky hodnotené stromy sú z väčšej časti odumreté, bez perspektívy zlepšenia ich zdravotného stavu, nakoľko majú poškodený koreňový systém, poškodené alebo odumreté koreňové nábehy a hnilobu bázy kmeňov. Arborista odporúčal okamžitý výrub,“ vysvetlila výsledky posudzovania zdravotného a statického stavu stromov Katarína Prostejovská, vedúca oddelenia životného prostredia a mestskej zelene.

Prečítajte si aj: Potemkiniáda? Na Hlavnej železničnej stanici pribudli cyklostojany, o ktorých vedia iba zasvätení

Kvôli snahe zachovať bezpečnosť peších a cestujúcich v tomto úseku mesto staré a choré tri lipy malolisté vyrúbe a nahradí náhradnou výsadbou šiestich nových zdravých stromov v tejto lokalite. „Keďže hrozí riziko zlomu alebo vyvrátenia stromu, nemôžeme na nič čakať,“ dodala Prostejovská.

Tieto tri stromy sa nezačali zelenať tak ako ostatné stromy v tejto lokalite, mesto si preto nechalo vypracovať arboristický posudok.

Mesto si arboristický posudok objednalo kvôli podozreniu na zlý zdravotný stav týchto stromov. Hlavné mesto totiž pripravuje projekt modernizácie Karloveskej radiály a pred takýmito komplexnými stavebnými prácami kontroluje aj zdravotný stav stromov v jednotlivých lokalitách stavieb, kde je zvýšený pohyb chodcov a je potrebné dbať na zvýšenú bezpečnosť.

„Mestské prostredie je pre úspešný rast a vývoj stromov veľmi nepriaznivý. V zahraničí sa obnova stromov robí pravidelne a systematicky. V niektorých prípadoch sa obnovujú mestské stromy akonáhle dosiahnu vek po 30–40 rokov. Ročne sa tak rúbu tisíce stromov a zároveň sa ďalšie tisíce vysadia,“ dodala Zuzana Hudeková z oddelenia hlavnej architektky.

Hlavné mesto tieto tri choré stromy nahradí novými zdravými stromami. Takýmto spôsobom hlavné mesto obnovilo stromy napríklad aj na Františkánskom námestí. Počas jesene hlavné mesto plánuje aj obnovu aleje pri Námestí slobody.

Prečítajte si aj: Občianski aktivisti spúšťajú petíciu za ochranu ostrova Sihoť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM