Adriana Banásová Rôzne

Abeland: Miesto tradícií a zábavy pre deti i dospelých

Návrat do remeselných čias a tradičného spôsobu života v blízkosti Bratislavy? Prečo nie. Dedinka Abeland vám ukáže, že remeslá ešte celkom nevymreli. Presvedčte sa sami.

Ilustračný obrázok k článku Abeland: Miesto tradícií a zábavy pre deti i dospelých
Zdroj: TASR

Vo víre denných povinností, neúprosného času a ruchu veľkomesta potrebuje každý z nás občas „vypnúť“ a oddýchnuť si. Snažíme sa preto nájsť formu, akou zregenerovať unavenú myseľ. Jedným z riešení je bezpochyby návšteva Abelandu – dedinky remesiel a umenia.

Táto gazdovská dedinka sa nachádza pri Lozorne, 25 kilometrov od Bratislavy. Jej zakladateľmi je rodina Ábelových, ktorých snahou je žiť v súlade s prírodou a tiež obnovovať tradičný spôsob života.

Zlatky či medenáky

Na miesto vedie most ponad potok, za ktorým vás očarí panoráma tradičných drevených domov. Tie fungujú ako dielne kováča, rezbára či hrnčiara. Výrobky umelcov a remeselníkov sú návštevníkom ponúkané na dedinskom jarmoku, kde sa však neplatí len klasickými peniazmi ale aj dedinskými platidlami. K dispozícii je pri vstupe „zmenáreň“, kde si môžete za eurá zameniť zlaťáky, strieborňáky či medenáky.

Miesto je zasadené do prírody s množstvom rybníkov a potokom. Návšteva je zaručene zážitkom najmä pre rodiny s deťmi, najmä ak vaše ratolesti obľubujú zvieratá. Nakŕmiť tu môžu sliepky, husi či moriaka, zážitkom je určite aj vyháňanie oviec na pašu či ukážka tréningu pasenia oviec spolu s ovčiarskymi psami. K dispozícii je taktiež drevené detské ihrisko, ktoré ponúka „drobcom“ množstvo zábavy, ako aj streľba z luku.

Prechádzka v sedle a pohľad z koruny buka

Viete, aký je pohľad na zem z obrovského starého stromu? Aj na ten sa môžete vyšplhať vďaka dreveným chytom a precvičiť si tak svoju zručnosť. Pre odvážnejších je pripravená aj lezecká dráha, ktorá je však vhodná pre staršie deti.

K správnemu gazdovstvu samozrejme patria aj obľúbené kone. Jazdu na nich vám ukážu skúsení tréneri. Naučia vás, ako jazdiť v anglickom či westernovom štýle a tiež vás vezmú na romantickú prechádzku v konskom sedle.

Abeland však nenadchne len deti, ale aj dospelých. Okrem kvalitných remeselných výrobkov a tradičných jedál, vám Ábelovci poskytnú aj formou rozprávania informácie ohľadom hospodárenia či všetkého, čo vás zaujíma.

Viac informácií nájdete na: abeland.sk

Prečítajte si tiež: Marhuľové slávnosti poodhalili Petržalčanom históriu ich mestskej časti. Viete, aký symbol je ukrytý v erbe Petržalky?

Abeland
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM