Adriana Banásová Kultúra

Marhuľové slávnosti poodhalili Petržalčanom históriu ich mestskej časti. Viete, aký symbol je ukrytý v erbe Petržalky?

Nultému ročníku Marhuľových slávností nejde len o ponúkanie koláčov, vína či zmrzliny labužníkom. Jeho hlavné poslanie má ušľachtilejší charakter - pripomenúť Bratislavčanom nie tak dávnu históriu kedysi samostatnej obce Petržalka.

Ilustračný obrázok k článku Marhuľové slávnosti poodhalili Petržalčanom históriu ich mestskej časti. Viete, aký symbol je ukrytý v erbe Petržalky?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti viac – menej paneláková mestská časť dnes ožila v znamení oranžovej. Presne takú istú farbu majú u nás stále populárne marhule, z ktorých produkty dnes môžete ochutnať na Námestí Republiky. S nápadom prinavrátiť marhule tam, kde sa v Bratislave kedysi najviac pestovali prišiel organizátor podujatia Martin Jóna.

„Venovali sme sa histórii Petržalky a narazili sme na to, že tu pôvodne boli veľké ovocné sady, najmä marhuľové. Dokonca aj v logu alebo erbe Petržalky je marhuľový strom a tak sme sa rozhodli pripomenúť si túto tradíciu a nadviazať na ňu,“ uviedol Jóna.

Ako vznikol názov Petržalka

Petržalka dostala svoje pomenovanie vďaka jej pôvodným obyvateľom, ktorí sa v minulosti živili najmä pestovaním ovocia a zeleniny, ktorú potom predávali na bratislavských trhoch. Petržalka bola známa hlavne tým, že sa tu každoročne dopestovalo najviac marhúľ nie len v okolí Bratislavy ale aj v celej krajine. Populárnymi odrodami sladkého ovocia boli Wachau a Kečkemét.

Marhuľa ako symbol mestskej časti

Petržalka bola kedysi samostatnou obcou a to až do roku 1946, keď sa stala súčasťou mesta. V tom čase mala mestská časť 106 ulíc s približne 15 000 obyvateľmi. Stáli tu len rodinné domy a vychýrené marhuľové sady. Pamätníci dodnes spomínajú, že úroda a kvalita ovocia bola tak vysoká, že na marhule do „Petržky“ chodili aj z okolitých miest.

V roku 1973 sa však ráz Petržalky úplne zmenil. Začala sa rozsiahla výstavba panelákových domov, čo znamenalo likvidáciu pôvodných stavieb a ničenie záhrad a marhuľových sadov, ktoré sa vtedy rozprestierali na ploche 30 kilometrov štvorcových.

Podujatie pre veľkých i malých

Našli sa však aj ľudia, ktorí sa takmer pochovanú tradíciu snažia formou festivalu obnoviť. Inšpirácia na založenie podujatia prišla podľa slov organizátora z rakúskeho mesta Krems, kde sa Festival marhúľ koná už 15 rokov.

„V tomto rakúskom meste prebieha podobný festival dlhodobo. U nás ide o prvý ročník no dúfame, že to bude každoročná aktivita,“ dodal Jóna.

Na námestí si môžete okrem čerstvých marhúľ, destilátov či nie tak tradičného marhuľového vína, vychutnať aj marhuľovú limonádu a koláče, z ktorých najlepšie idú na odbyt marhuľové gule. Okrem pochutín čaká na návštevníkov bohatý kultúrny program, ktorý bude zavŕšený vystúpením skupiny Lojzo o 20-tej hodine.

Prečítajte si tiež: Viete, kde sa dopestovalo najviac marhúľ v krajine? Dnes už zabudnutá tradícia opäť ožije v Petržalke

Marhuľové slávnosti
12
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM