Rôzne Správy

A predsa sa točí! Z ktorej veže si môžete bez pohnutia vychutnať výhľad na všetky svetové strany?

Niektorým Bratislavčanom či návštevníkom hlavného mesta nie je celkom jasné, ktorá veža sa vlastne otáča. Často sa dohadujú, či je to známe UFO alebo veža na Kamzíku.

Ilustračný obrázok k článku A predsa sa točí! Z ktorej veže si môžete bez pohnutia vychutnať výhľad na všetky svetové strany?
Zdroj: ephoto.sk

Viacerí starší Bratislavčania by dali ruku do ohňa za to, že keď pred rokmi cuckali slamkou kolu v kaviarni Bystrica (terajšie UFO), „ufo“ na vrchu sa točilo. Aj keď by to bol skvelý zážitok, nie je to tak. Jediná veža v Bratislave, ktorá sa otáčala a stále otáča, je tá na Kamzíku.

Otočí vás dookola

Iba v dominante Bratislavy, ktorú vidieť už z diaľky, si môžete užiť pohľad na hlavné mesto a jeho široké okolie bez toho, aby ste sa čo len pohli. Reštaurácia vo veži na Kamzíku sa totiž otáča celá, spolu so stolmi. Bez pohnutia si tak môžete vychutnať spolu s jedlom aj výhľady z výšky 101 metrov.

Panoramatický výhľad na všetky strany trvá 45 minút, čo je čas, kedy sa reštaurácia otočí dookola.

Základný kameň pre televíznu vežu Bratislava Kamzík položili 12. októbra 1967. Ako prvý uviedli do prevádzky vysielač II. televízneho programu v auguste 1974. Celú stavbu dokončili o rok neskôr v novembri. Televízna veža slúži na šírenie televízneho aj rozhlasového signálu. Je centrálnym pracoviskom monitorovacieho systému, ktoré nepretržite sleduje kvalitu vysielania všetkých televíznych vysielačov na Slovensku.

Základy veže sú približne 14 metrov pod terénom, výška od základovej škáry po vrchol je 204 metrov, pričom veža v tvare vretenovitého dvojihlana je vysoká 120 metrov a jej vrchol sa vypína vo výške 635 metrov nad morom. Autormi projektu tejto megastavby boli S. Májek, J. Tomašák, M. Jurica a J. Kozák.

Na krásny výhľad si však musíme počkať. V čase pandémie sú totiž reštaurácia aj vyhliadka až do odvolania uzatvorené.

UFO sa netočí

Hoci bola vyhliadková veža UFO zaradená do World Federation of Great Towers (Svetovej federácie veľkolepých veží), „lietajúci“ objekt je vždy na svojom mieste a neotáča sa.

Do objektu UFO, kde sídli reštaurácia, sa dostanete za 45 sekúnd výťahom. Výhľadom sa môžete pokochať vo výške 95 metrov, s dohľadom až 100 km.

Stavba Mostu SNP, nad ktorým sa UFO vypína, trvala šesť rokov – od roku 1967 do 1972. Most patrí medzi najdlhšie zavesené mosty na svete. Architekti J. Lacko a inžinier a A. Tesár koncipovali UFO ako stožiar, ktorý mal slúžiť na upevnenie oceľového mosta. Tento pylón má tvar oceľového stĺpu v tvare písmena A, ktorý sa jemne nakláňa smerom k sídlisku Petržalka.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM