Rôzne Správy

FOTO a VIDEO: Výstavba D4R7 sa blíži ku kľúčovému míľniku. Pozrite sa, ako napreduje

V prvej fáze budovania dôležitej diaľničnej križovatky D1 / D4 sa vyše 3000 tonová konštrukcia dostala koncom januára na svoje miesto.

Zdroj: Dnes24.sk

Konzorcium D4R7 ubezpečuje, že práce na ochvate napredujú. Významný a sledovaný bol proces posúvania mostu. Špeciálna technológia zo Švajčiarska pomocou pneumatických vankúšov celú konštrukciu nadvihla a následne ju hydraulickými piestami posunula na správne miesto. Píše konzorcium D4R7 na svojom webe. Premiestnenie polovičného profilu diaľnice sa podarilo počas prevádzky za necelé 3 hodiny.

Prepojenie

Ako dodáva konzorcium, zasunuté mostné objekty pod diaľnicu D1 pri vstupe do Bratislavy, budú tvoriť nadjazd pre budúci obchvat D4. Tento úsek umožní diaľničné prepojenie medzi Ivankou a Račou.

Avšak ani po ukončení prác zhotoviteľom PPP projektu nultého obchvatu D4R7 križovatka zďaleka nebude hotová. Vtedy príde na rad tretia fáza, ktorú budú súťažiť zase diaľničiari. Jej súčasťou má byť aj rozšírenie diaľnice od križovatky Vajnory až po Triblavinu.

Ďalšie štádium výstavby, ktoré obsiahne výstavbu obchádzkových vetiev, zdvihnutie diaľnice a jej rozšírenie, malo prebiehať ešte za bývalého vedenia Národnej diaľničnej spoločnosti vo viacerých tendroch. Nateraz je však situácia iná a megakrižovatka aj s pruhmi navyše sa má má riešiť v jednej súťaži.

Ďalším medzistupňom pred vyhlásením súťaže na dostavbu križovatky je aktualizovaná štúdia uskutočniteľnosti, ktorú následne posúdia analytici rezortu financií. Na kvalitne spracovanú štúdiu je podľa finančníkov potrebné pripraviť dopravno-kapacitné posúdenie spojených križovatiek Vajnory a Ivanka – sever, ktoré bude vychádzať z dostupných dopravných prieskumov.

„V rámci celého úseku stavby diaľnice D4 prebiehajú práce násypoch zemného telesa a stabilizáciách, osádzajú sa objekty kanalizácie a v neposlednom rade sa realizujú práce aj na menších objektoch a križovatkách,“ píše D4R7 v súvislosti s týmto úsekom.

D4R7 z dronu
21
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM