Rôzne Správy

500 nových domov v Chorvátskom Grobe: Odpoveďou na zámer je petícia na záchranu rezervácie

Stavebný projekt Šúrske lúky spoločnosti Bellheaven má susediť s národnou prírodnou rezerváciou Šúr. Aktivisti sú však zásadne proti.

Ilustračný obrázok k článku 500 nových domov v Chorvátskom Grobe: Odpoveďou na zámer je petícia na záchranu rezervácie
8
Galéria
Zdroj: NPR Šúr, FB

Chorvátsky Grob sa rozrastie. Spoločnosť Bellheaven plánuje v katastri obce postaviť projekt s názvom Šúrske lúky, ktorý by mal realitnú ponuku obohatiť až o 500 nových rodinných domov.

Domy blízko prírodnej rezervácie

Rozsiahly projekt by mal podľa jednej z variant hraničiť so severozápadnou časťou Chorvátskeho Grobu, s Čiernou Vodou. Zo severnej a severovýchodnej strany zas s pásom stromov a s kanálom. Domy by potom stáli veľmi blízko národnej prírodnej rezervácie Šúr. To vyvolalo u aktivistov a niektorých obyvateľov obce vlnu nevôle. Internetom už dokonca koluje petícia na podporu záchrany prírodnej rezervácie.

„Na základe preštudovania Zámeru máme za to, že navrhovaná činnosť významne negatívne ovplyvní kvalitu a pohodu života ľudí, ako aj životného prostredia nielen dotknutého územia, ale celej obce Chorvátsky Grob. Pre obec Chorvátsky Grob to bude predstavovať významný tlak na školské a predškolské zariadenia a dopravnú dostupnosť Bratislavy,“ píše sa v petícii.

Celý projekt zaberie plochu 410 518 štvorcových metrov. Momentálne je na pozemkoch vo veľkej časti orná pôda. Okrem domov bude súčasťou projektu promenáda pre chodcov, obchody a park. Nájde sa aj miesto na parkovanie pre viac ako 1 100 áut.

Projekt Šúrske lúky, ktorý je v súlade so schváleným územným plánom z roku 2004, zatiaľ nie je „odklepnutý“. Musia ho odsúhlasiť poslanci Chorvátskeho Grobu. Ak poslanci obecného zastupiteľstva návrh projektu schvália a odsúhlasí ho odbor starostlivosti o životné prostredie v Senci, nič nebude stáť v ceste výstavbe, ktorá by sa mala začať začiatkom roka 2021.

Projekt Šúrske lúky pri Chorvátskom Grobe
8
Galéria
Zdroj: EIA
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM