Rôzne

5 zaujímavých a originálnych výstav v Dolnom Rakúsku, ktoré by ste mali navštíviť

Dolnorakúsky región je aj v tomto roku miestom konania skvelých výstav či festivalov, ktoré sa naozaj oplatí navštíviť.

Ilustračný obrázok k článku 5 zaujímavých a originálnych výstav v Dolnom Rakúsku, ktoré by ste mali navštíviť
Zdroj: Dolné Rakúsko.info

Dve zaujímavé výstavy prebiehajú už od marca – dozviete sa na nich, kam siahajú korene nášho jedálnička a o historických rozdieloch východných a západných krajín.

V záhradnom mestečku Tulln objavíte od mája krásu zelených umeleckých diel a v Badene, kúsok od Viedne, sa v júni koná svetová výstava obrovských fotografií nainštalovaných v exteriéroch mesta. V júni zároveň štartuje i letný hudobný festival na zámku Grafenegg so sériou umeleckých podujatí.

Čo svet je? – jedinečná výstava o jedle na zámku Schloss Hof

od 15. marca do 18. novembra 2018

Zámok Hof a zámok Niederweiden si počas trojročného obdobia v rámci troch interaktívnych špeciálnych výstav budú klásť otázku: „Prečo je svet to, čo je?“ Všetky tri výstavy osvetľujú históriu, súčasnosť a budúcnosť jedla. Každý rok sa pritom budú jednotlivé expozície venovať trom konkrétnejším té­mam.

Prvá výstava „Zo zeme na tanier“ prebiehajúca od 15. marca do 18. novembra 2018 bude venovaná potravinárskej výrobe. Prechod od lovu a zberu k poľnohospodárstvu a chovu zvierat je pôvodom dnešnej výroby potravín. Od pluhu až po umelé hnojivá, od skleníkov až po genetické inžinierstvo – poľnohospodárstvo prinieslo v predchádzajúcich rokoch mnohé nové metódy a techniky na zvýšenie úrodnosti, ktoré sa naďalej vyvíjajú. Výstava ukazuje, že jedenie je viac ako len prijímanie potravy. Čo, koľko, kedy, kde a ako jeme, je výrazom kultúry, svetonázoru, predstavách o svete, životného štýlu, zvykov, tradícií, bohatstva, chudoby, veku a pohlavia.

Viac info TU.

Byzancia a západ – 1000 zabudnutých rokov

od 17. marca do 11. novembra 2018

Výstava „Byzancia a západ“ nás od 17. marca do 11. novembra 2018 zavedie na cestu do obdobia zabudnutých 1000 rokov. Hrad Schallaburg v roku 2018 pozýva, aby sme sa zamysleli nad históriou Byzancie a Západu: Výstava prezentuje dva svety, ktoré si navzájom dôverujú a napriek tomu sú si cudzie, a začína rozdelením Rímskej ríše v 4. storočí.

Rímska ríša sa rozkladá okolo Stredozemného mora. Pre jej veľkosť je ťažké ju spravovať a ešte ťažšie je obraňovať ju. Tak sa teda rozdelí na dve časti – západ a východ. Pre Západorímsku ríšu je to začiatok konca: Musí sa vysporiadať s vnútornými i vonkajšími nepokojmi a je dobývaná mnohými útočníkmi. Úplne inak to vyzerá na východe: Východorímska alebo Byzantská ríša sa so svojím hlavným mestom Konštantínopolom vyvíja na svetovú veľmoc a my na politické a kultúrne centrum Stredomoria.

Napriek rozdeleniu ľudia naďalej cestujú z východu na západ, ale hlavne zo západu na východ: Mnohí prichádzajú zarábať peniaze tým, že bojujú za Byzanciu. Ešte viac z nich sa vyberá na cesty, aby navštívili sväté mestá. Niektorí zostanú v diaľke a začnú nový život. Iní sa vrátia. Nesú si so sebou cenné predmety, nové nápady a fantastické príbehy.

Viac info TU.

Mesto, ktoré rastie – Záhradné leto 2018 v meste Tulln

od 5. mája do 30. septembra 2018

V roku 2018 začína Záhradné leto Dolného Rakúska svoju 8. sezónu. Súbor pestrých podujatí bude v tomto roku v meste Tulln an der Donau žiariť. Záhradné mesto Tulln – s početnými záhradami a záhradníckymi podnikmi, medzinárodným záhradníckym veľtrhom a s prvou ekologickou záhradnou výstavou v Európe s názvom GARTEN TULLN – bude od 5. mája do 30. septembra spájať umenie a záhrady: Hlavný dôraz sa pritom bude klásť na záhradné umelecké diela, ktoré budú nainštalované po celom meste pod mottom GREEN ART.

Ďalším dôležitým stredobodom bude radnica/kláštor minoritov s výstavou „#TullnART – záhrada umelcov“. Za fenomén záhrady sa rôznymi spôsobmi zasadili umelci, krajinní architekti a záhradníci. Všestranný program zároveň povzbudzuje k letnej návšteve mesta Tulln, kde sa môžete tešiť na cyklotrasy, prechádzky po nivách, zážitkové raňajky v záhradách alebo záhradkárske workshopy. Obhliadka mesta GREEN ART so sprievodcami Austria Guides, ktorá sa koná každú sobotu o 15.30 hod., môže v prípade potreby prebiehať dvojjazyčne (DE a EN).

Viac info TU.

La Gacilly-Baden – Svet v obraze, nádherná open-air galéria

od 8. júna do 30. septembra 2018

Mesto Baden pri Viedni sa premení na obrovskú galériu. 35 ilustrovaných príbehov na tému „Človek a jeho životné prostredie“ premení Baden pri Viedni v období od 8. júna do 30. septembra na jednu veľkú open-air galériu. Francúz Jacques Rocher urobil zo svojho rodiska La Gacilly hlavné miesto fotografovania a fotožurnalizmu. Od roku 2004 sa v tomto malom meste v Bretónsku počas letných mesiacov koná fotografický festival, ktorý momentálne patrí k dôležitým podujatiam nielen v tejto brandži.

V roku 2018 bude mať fotografický festival v meste Baden svoju premiéru: Od námestia Josefsplatz sa cez Hlavné námestie, badenské staré mesto až po Brusattiplatz, cez uličku Schlossergasse až po Doblhoffpark, cez Oranžériu a Rozárium bude tiahnuť „Festival La Gacilly Baden Photo“ s voľným prístupom do najkrajšej open-air galérie Európy. Verejný priestor sa pritom premení na scénu predstavujúcu umelecké dielo a, ako každý rok, upriami toto fotografické umenie pozornosť na krajinu alebo kontinent.

V tomto roku nám sny ľudí priblížia predovšetkým obrazy z afrických portrétových štúdií, ktoré majú svoj domov južne od Sahary. Na druhej strane nám dlhodobé časozberné reportáže sprostredkujú pôsobivé a prekvapivé vzťahy medzi človekom a prírodou. Festival nás prostredníctvom umeleckých a fotografických znázornení naliehavých problémov z oblasti životného prostredia upriami na túžbu človeka po mieri a úspešnom živote.

Viac info TU.

Grafenegg – nádherný zvuk a kulisy

od 21. júna do 9. septembra 2018 (letný festival)

Od 21. júna do 9. septembra sa o hudobný zážitok postará highlight festivalového leta: hudobný festival Grafenegg s veľkolepou open-air scénou. Grafeneggský festival opäť sľubuje, že bude jedným z vrcholov hudobného kultúrneho leta v Dolnom Rakúsku pred tým, ako advent na zámku Grafenegg ukončí hudobný rok 2018.

Letný nočný galaprogram s dolnorakúskym hudobným telesom Tonkünstler-Orchester

„Zvuk a kulisy“ počas nočného galaprogramu 21. a 22. júna: Dva z najväčších hlasov a najlepšie violončelové virtuózky našich čias sľubujú hudobný ohňostroj, ktorý vypukne na vonkajšej scéne Wolkenturm: Juhoafrická sopranistka Pretty Yende a maltézsky tenorista Joseph Calleja, obaja dlhodobo oslavovaní po celom opernom svete až po Metropolitnú operu v New Yorku, a holandská čelistka Harriet Krijgh s nespútanou vášňou pre hudbu. To sú prominentní hostia, s pomocou ktorých pripravujú hudobníci a ich hlavný dirigent Yutaka Sado publiku oslavy sviatku hudby pri letnom slnovrate pre všetky zmysly.

Letné koncerty na vonkajšej scéne Wolkenturm

Viedenské valčíky? Hudba z Hollywoodu? Čarovné zvuky baroka? Alebo radšej Bach v podaní dychovej hudby? Tonkünstler-Orchester a iné špičkové súbory s excelentnými sólistami predstavia vzrušujúci program plný medzinárodnej klasiky. Strávte svoje letné soboty v unikátnom prostredí zámockého parku a užite si hudbu uprostred prírody. Grafeneggský festival je vďaka svojim medzinárodným orchestrom stredobodom dolnorakúskeho kultúrneho leta. V roku 2018 vystúpi v jedinečnej atmosfére zámku Grafenegg Mariinsky Orchester St. Petersburg pod vedením Valeryho Gergieva alebo Royal Philharmonic Orchestra pod taktovkou Charlesa Dutoita a tiež svetoznámi sólisti, ku ktorým patrí Hélène Grimaud, Virtuosin Hilary Hahn, Juan Diego Flórez a Rudolf Buchbinder.

Viac info TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM