Aktualizované Alexandra Húsková Správy

Zemetrasenie u susedov! Pocítili ste ho aj na Slovensku?

Na juhozápadne Slovenska sa triasla zem, všimol si to iba málokto. Najsilnejšie otrasy zaznamenali v Rakúsku a Maďarsku.

Ilustračný obrázok k článku Zemetrasenie u susedov! Pocítili ste ho aj na Slovensku?
Zdroj: TASR

Časť strednej Európy dnes zasiahlo zemetrasenie. Kým v Maďarsku sa triasla zem ráno, Rakúsko hlásilo otrasy okolo poludnia. „25. apríla 2016 o 12:28 došlo na území Rakúska k stredne silnému zemetraseniu s epicentrom približne 70 kilometrov juhozápadne od Bratislavy a s lokálnym magnitúdom 4,1,“ uviedol Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) na stránke TU.

Zemetrasenie mali epicentrum pri dolnorakúskej obci Alland, ktorá leží necelých 30 kilometrov juhozápadne od Viedne. Podľa Andreja Cipciara z oddelenia seizmológie Ústavu vied o zemi SAV ho zaregistrovali takmer všetky seizmologické stanice na Slovensku.

Zemetrasenie v Rakúsku patrilo skôr k slabším – každoročne dôjde na svete k približne šiestim tisícom otrasov s magnitúdom 4. V praxi to znamená, že sa chvejú veci v domoch, no zemetrasenie sa obíde bez väčších škôd. Agentúra APA s odvolaním sa na rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) potvrdila, že vo východnom Rakúsku spôsobili otrasy pôdy iba menšie škody na budovách.

Slováci si otrasy takmer nevšimli

Zemetrasenie mohli pozorovať aj obyvatelia juhozápadného Slovenska. Otrasy zaznamenali seizmické stanice Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko. Odborníkom z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied sa zatiaľ ozvali svedkovia z dvoch bratislavských častí – Petržalky a Karlovej Vsi, ktorí zaregistrovali chvenie na vyšších poschodiach budov.

Cipciar pripomenul, že ak by k zemetraseniu došlo v noci či nadránom, keď je oveľa menší ruch, ľudia by otrasy vnímali výraznejšie.

Slabšie zemetrasenie aj u južných susedov

Otrasy zeme v Maďarsku zaznamenali o 7.54 h v obci Sand, ktorá je od Bratislavy vzdialená takmer 250 kilometrov. Podľa agentúry seizmologického observatória Maďarskej akadémie vied (MTA) v Kövesligete išlo o zemetrasenie s magnitúdom 2,8. Jeden z domácich počul hukot z hĺbky zeme, ktorý trval iba pár sekúnd. Ostatní si zemetrasenie nevšimli, píše agentúra MTI.

Prečítajte si aj: Obnovili stopercentnú zľavu. Cestujúcim vrátia stovky tisíc eur

Zdroj:Teraz/Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM