Tomáš Stupavský Rôzne

Železnice chcú zarobiť za každú cenu. Predávajú lístky s miestenkou aj na sedadlá pre invalidov

V rámci železničnej dopravy na Slovensku nás už asi nič neprekvapí. Vedeli ste, že Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vám môže predať lístky aj na miesta pre invalidov? Kto má potom v takom prípade prednosť, cestujúci s miestenkou alebo hendikepovaní ľudia s preukazom ZŤP?

Ilustračný obrázok k článku Železnice chcú zarobiť za každú cenu. Predávajú lístky s miestenkou aj na sedadlá pre invalidov
Zdroj: TASR

Do redakcie nám napísal rozhorčený čitateľ, ktorému sa prihodila pri ceste vlakom EuroCity z Budapešti do Bratislavy veľmi zaujímavá vec. Ešte pred svojím výletom si kúpil normálny obojsmerný lístok aj s miestenkami na Hlavnej stanici v Bratislave. Spolu zaplatil 25 eur.

Keď sa vracal z maďarského hlavného mesta, tak v Nových Zámkoch nastúpila do preplneného vlaku žena, ktorá sa mu preukázala preukazom ZŤP. Až vtedy si náš čitateľ všimol, že sedí na mieste pre invalidov. Z morálneho hľadiska pustil ženu sadnúť si na jeho miesto, aj keď si zaňho zaplatil nemalú sumu.

Vlak bol úplne plný, čiže musel stáť až do Bratislavy. Sprievodca mu neskôr vysvetlil, že za miesto má zaplatené a teda, ak by chcel môže ženu s preukazom požiadať, aby si išla hľadať iné miesto vo vlaku.

Prednosť má cestujúci s miestenkou

Je neslýchané, aby sa zdravotne postihnuté osoby, osoby so zníženou pohyblivosťou alebo držitelia preukazu ZŤP presúvali po preplnených vagónoch a prosili ľudí, aby im uvoľnili miesto, za ktoré si iní cestujúci riadne zaplatili. Spýtali sme sa ZSSK ako je možné, že železnice predávajú miesta pre invalidov všetkým cestujúcim?

„Miesta pre osoby s preukazom ZŤP nie sú blokované v elektronických zariadeniach na predaj cestovných dokladov. Môžu sa teda predať pre všetkých cestujúcich rovnako. Železničná spoločnosť Slovensko však zvažuje, že na niektoré miesta pre ľudí s preukazom ZŤP v budúcnosti nebude predávať miestenky,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Ako ďalej Morháčová doplnila v súčasnosti platí, že ak si chce držiteľ preukazu ZŤP kúpiť miestenku na miesto označené pre invalidov, môže si ju kúpiť cielene požiadaním o predaj miestenky na konkrétne miesto. No len nie všetci to tak robia, preto môže v preplnených vlakoch dôjsť ku konfliktným situáciám. Tie má potom riešiť sprevádzajúci personál podľa možnosti k spokojnosti oboch strán.

Kto má teda v prípade aký sa stal nášmu čitateľovi prednosť? „Prednosť má stále cestujúci so zakúpenou rezerváciou, čiže miestenkou,“ vysvetlila Morháčová.

Lepšie je si objednať prepravu dopredu

Všeobecne je dané, že 10 percent miest vo vlaku sú miesta vyhradené pre cestujúcich, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP. Je to v súlade s medzinárodnými predpismi, ktoré sú platné v medzinárodnej aj vo vnútroštátnej doprave.

Ak sa chcú hendikepovaní cestujúci prepravovať najvyťaženejšími vlakmi môžu určitými opatreniami predísť k nedorozumeniam s lístkami. ZSSK radí, že imobilní cestujúci na vozíku si v súčasnosti prepravu môžu objednať 48 hodín pred plánovanou prepravou. Taktiež je v rovnakej časovej podmienke zavedená možnosť objednania si pomoci pre zdravotne postihnutú osobu, osobu so zníženou pohyblivosťou alebo pre držiteľov preukazu ZŤP.

ZSSK upozorňuje, že záujem o cestovanie vlakmi je vysoké. Preto je výhodné zabezpečiť si miesto zakúpením miestenky. Možnosť zakúpenia rezervácie majú všetci cestujúci, platí to však len vo vlakoch EuroCity, expresoch, rýchlikoch, zrýchlených vlakoch a niektorých regionálnych expresoch). Vlaky InterCity sú povinne miestenkové.

Prečítajte si tiež: Zdravotne ťažko postihnutí už nebudú cestovať zadarmo. Od jesene budú v MHD platiť nové pravidlá

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM