KAW Správy Samospráva

Zaprášené diskogule v PARÁDNOM priestore: Podarí sa vzkriesiť ďalšiu LEGENDU Bratislavy?

Priestory bývalého Jalta baru sú už roky zapadnuté prachom. Je načase zaujímavý priestor znova oživiť. Nájde sa nájomca, ktorý opráši jeho zašlú slávu?

Ilustračný obrázok k článku Zaprášené diskogule v PARÁDNOM priestore: Podarí sa vzkriesiť ďalšiu LEGENDU Bratislavy?
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Kto nenavštívil Alexandriu, nevie, čo je luxusná zábava. To si pravdepodobne hovorili Bratislavčania pred rokom 1948, keď ešte fungovala legenda kvalitnej zábavy v nóbl štýle.

Alexandria aj Jalta bar

Alexandria na Gorkého ulici bola v svojej dobe jedným z najluxusnejších barov v meste. Pamätníci si zaspomínali, že bez obleku do baru nikoho nevpustili. Slušivé sako sa však údajne dalo zohnať za pár korún aj u miestneho šatniara. V legendárnom bare bývali tanečné večery, ale mohli ste si tam zájsť aj na striptíz. Podnik, ktorý sa neskôr premenoval na Jalta bar, je dlho zatvorený a jeho interiér zapadol prachom. To by sa však v dohľadnej dobe mohlo zmeniť.

Súťaž na prenájom

Staré Mesto sa totiž už po trinásty raz pokúša prostredníctvom verejnej obchodnej súťaže prenajať priestory v podzemí bytového domu na Gorkého ulici 15, v ktorých spomínaný bar sídlil.

Podľa podmienok súťaže, ktoré schválili staromestskí poslanci na júnovom zasadnutí zastupiteľstva, mestská časť ponúka priestory na „vybudovanie a prevádzkovanie komunitného centra zameraného na kultúrne a vzdelávacie účely s administratívnym zázemím ako aj s možnosťou poskytovania občerstvenia v rámci konania podujatí spojených s naplnením účelu nájmu“.

Minimálne mesačné nájomné za meter štvorcový (Jalta bar má rozlohu necelých 300 metrov štvorcových), stanovili poslanci na 10 eur. Rozhodujúcou podmienkou súťaže je ponúknutá suma.

Na podanie súťažných návrhov majú záujemcovia čas do 29. septembra 2021.

Bar v obchodnom paláci

Ako uvádza Staré Mesto na sociálnej sieti, budova, v ktorej sa legendárny bar nachádzal, bola postavená v roku 1941 ako obchodný palác stavebnej spoločnosti Lozovský – Štefanec. Architektmi budovy sú Ľubor Marek (navrhol aj interiér) a Svätopluk Technik. Alexandria bar dostal svoje meno údajne podľa majiteľa firmy Alexandra Lozovského.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM