Rôzne

Zapojte sa do Univerzitnej kvapky krvi a pomôžte tým, ktorí to potrebujú

Ôsmy ročník Univerzitnej kvapky krvi bude prebiehať od 6. do 10. novembra a od 13. do 15. novembra na siedmich fakultách Univerzity Komenského.

Ilustračný obrázok k článku Zapojte sa do Univerzitnej kvapky krvi a pomôžte tým, ktorí to potrebujú
Zdroj: TASR

Univerzita Komenského v Bratislave (UK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR organizujú 8. ročník najväčšieho vysokoškolského dobročinného podujatia – Univerzitnú kvapku krvi 2017. Tohtoročným mottom je: Nikdy nevieš, kedy sa z darcu môže stať príjemca.

Harmonogram odberov

Ôsmy ročník Univerzitnej kvapky krvi bude prebiehať od 6. do 10. novembra a od 13. do 15. novembra na siedmich fakultách UK. Prvý mobilný odber sa uskutoční na Právnickej fakulte UK v pondelok 6. novembra. V utorok 7. novembra bude kvapka prebiehať na Fakulte telesnej výchovy a športu UK a súčasne i na vysokoškolskom internáte martinskej Jesseniovej lekárskej fakulty UK.

V stredu 8. novembra bude Univerzitná kvapka krvi pokračovať na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK, vo štvrtok 9. novembra na Fakulte managementu UK a následne v piatok 10. novembra na Lekárskej fakulte UK. Až tri dni sú vyčlenené pre darcov krvi na Prírodovedeckej fakulte UK, kde bude toto dobročinné podujatie prebiehať od pondelka 13. novembra do stredy 15. novembra 2017.

Viac ako 2 700 darcov

Univerzitná kvapka krvi je už ôsmy rok určená študentom, zamestnancom i priaznivcom najväčšej slovenskej univerzity. Doposiaľ sa do nej zapojilo viac ako 2 700 darcov, prevažne z radov študentov. „Mnohí z prvodarcov, ktorí mali premiéru práve na našej Univerzitnej kvapke krvi, sa stali pravidelnými darcami. A to je i cieľom tohto podujatia,“ vyzdvihuje rektor UK Karol Mičieta.

Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom – jednotka odobratej krvi sa spracováva na tri súčasti: koncentrát červených krviniek, krvných doštičiek a čerstvo zmrazená plazma. Krv sa denne využíva na záchranu životov pri úrazoch a operáciách, pri transplantácii orgánov a v neposlednom rade slúži onkologickým pacientom, ktorých z roka na rok pribúda.

Partnermi 8. ročníka Univerzitnej kvapky krvi sú Nestlé, FAnn-parfumérie, RAJO, dm drogerie markt, DRU, Dr. Oetker, RAUCH, Intersnack, Hamé, Mitická, Lidl, Jamieson, Bronx Colors a Dopravný podnik Bratislava.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM