han Samospráva

ZÁPLAVA na jednom z ramien Dunaja: Stane sa tak presne v strede júla!

V ramennej sústave Dunaja by sa 15. júla mala otestovať letná umelá záplava. Jej prietok by mal byť 120 kubických metrov (m3) za sekundu.

Ilustračný obrázok k článku ZÁPLAVA na jednom z ramien Dunaja: Stane sa tak presne v strede júla!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Pre TASR to uviedol štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV).

„V rámci prípravy plánovanej letnej simulovanej záplavy v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja sme požiadali Okresný úrad Bratislava o vydanie súhlasu na mimoriadnu manipuláciu na objektoch Vodné dielo Gabčíkovo, a to pre priebeh samotnej letnej simulovanej záplavy, ako aj pre veľkosť maximálneho prietoku cez odberný objekt Dobrohošť,“ priblížili vodohospodári.

Počas zvýšených prietokov budú robiť merania a pozorovania pre overenie ich vplyvu a bezpečnosti.

VV pripomína, že v rámci aktuálne platného dočasného manipulačného poriadku je stanovený maximálny prietok do ramennej sústavy pri umelých záplavách na úrovni 90 m3 za sekundu. Rovnako to je aj v prípade aktualizácie dočasného manipulačného poriadku, ktorý bol vlani predložený na schválenie Okresnému úradu v Bratislave.

Ide o simuláciu

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova.

Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť.

Objekt projektovali na kapacitu vody 234 m3 za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 m3 za sekundu. Potom manipulačný poriadok počítal už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 kubických metrov za sekundu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM