Michaela Katonová Správy

Základná škola Veternicová v Karlovej Vsi po tomto školskom roku skončí

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Karlova Ves na rokovaní odsúhlasilo zámer zrušenia Základnej školy Veternicova. Stalo sa tak z dôvodu dlhodobých nepriaznivých finančných ukazovateľov, ktoré spôsobil trvalý pokles počtu žiakov.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola Veternicová v Karlovej Vsi po tomto školskom roku skončí
Zdroj: TASR

Pôvodný zámer mestskej časti spočíval vo vytvorení vysunutého pracoviska Základnej školy Alexandra Dubčeka, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti ZŠ Veternicova. Bola by tak zachovaná výučba na Veternicovej ulici. Občania však odmietli toto riešenie a poslanci sa po diskusii priklonili k alternatíve zrušenia školy.

Škola je v strate

Podľa vedenia mestskej časti bola samospráva nútená tento krok prijať vzhľadom na sústavný pokles žiakov, kontinuálne sa znižujúci príjem z normatívov a zároveň narastajúcu stratu, ktorú je potrebné dofinancovať z rozpočtu mestskej časti.

Prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka konkretizoval, že od školského roku 2004/2005, keď bolo na ZŠ Veternicová 639 žiakov, klesol počet detí na dnešných 188. „V súčasnosti už ZŠ Veternicová nedokáže zaplatiť ani mzdy pre svojich zamestnancov. Napríklad v januári potrebovala na zamestnancov 23-tisíc eur,“ informoval.

„Celkovo bolo potrebné prevádzku školy v minulom školskom roku dofinancovať sumou 64-tisíc eur, v tomto školskom roku bude potrebné dorovnať stratu sumou 82-tisíc eur,“ dodal. Hrčka priznal, že mestská časť môže pre školu síce získať časť peňazí v dohadovacom konaní, upozornil však na to, že na tieto peniaze nevzniká nárok.

Rodičia nesúhlasia

Na začiatku vyše trojhodinovej diskusie, ktorá hlasovaniu predchádzala, uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, že sa týmto problémom musia orgány samosprávy zaoberať, hoci ju rodičia detí zo ZŠ Veternicová požiadali o stiahnutie bodu. „Zaviazali sme sa k efektívnemu vynakladaniu prostriedkov mestskej časti, k zodpovednému rozhodovaniu, ktoré bude zohľadňovať nielen to, čo je teraz, ale aj to, čo bude o niekoľko rokov,“ vysvetlila Čahojová.

Rodičia detí v diskusii spochybnili dôvodovú správu mestskej časti, prepočty finančnej straty, no najmä apelovali na to, aby poslanci pri rozhodovaní mysleli na psychologický aspekt, ktorý rozhodnutie vyvolá. Podľa jedného z nich, Štefana Martona, sa vôbec nemyslí na deti. „Ak by sa na ne myslelo, moja dcéra by mi teraz nedávala otázky, či sa škola zruší, či príde o kamarátky, a ja jej neviem na tieto otázky odpovedať,“ povedal.

Ďalší upozornili, že občianske združenie, ktoré v predchádzajúcich troch týždňoch vytvorili rodičia žiakov, už pracuje na možnostiach, ako získať zdroje pre školu, napríklad prostredníctvom nájmov priestorov.

Prečítajte si tiež: Aká je budúcnosť školy na Veternicovej? Starostka Karlovej Vsi ponúka kompromis

Zdroj: TASR / Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM