Nina Táborská Správy

Aká je budúcnosť školy na Veternicovej? Starostka Karlovej Vsi ponúka kompromis

Boj rodičov o záchranu základnej školy Veternicová na bratislavských Dlhých Dieloch vrcholí. O zrušení ZŠ Veternicová má rokovať na svojom dnešnom zasadnutí zastupiteľstvo mestskej časti Karlova Ves.

Ilustračný obrázok k článku Aká je budúcnosť školy na Veternicovej? Starostka Karlovej Vsi ponúka kompromis
Zdroj: TASR

Zámer Školskej komisie zrušiť ZŠ Veternicová rodičov prekvapil v januári 2016. Rodičia v krátkom čase predstavili konkrétne aktivity, ktoré chcú vykonať v prospech školy. Dôvodom rušenia školy je, že produkuje stratu, a tým zaťažuje rozpočet mestskej časti. Školu v súčasnosti navštevuje 188 detí, stav je potrebné zvýšiť o 30.

Rodičia a OZ Veternicová argumentujú, že stratové sú všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Karlovej Vsi. ZŠ Veternicová je školou s najnovšou budovou, s najnižšími prevádzkovými nákladmi a najnižšími nákladmi na žiaka.

„Školská komisia svojím návrhom zrušiť ZŠ Veternicová ignoruje dobré učebné výsledky školy. Nezaujímajú ju nežiadúce problémy žiakov pri budúcom rozmiestňovaní detí po ostatných školách v Karlovej Vsi, a predovšetkým, ignoruje demografický trend oficiálne prognózovaný rezortom školstva, kde okres Bratislava IV má piaty najvyšší rast populácie detí zo všetkých okresov Slovenska,“ informuje občianske združenie Veternica.

Čítajte viac: Škola na Veternicovej pravdepodobne zanikne z dôvodu nedostatku žiakov. Deti tam však zostanú

Rodičia odôvodnenie Školskej komisie MČ KV zrušiť školu považujú za predpojaté voči škole a za vecne chybné.

O zrušení ZŠ Veternicová má rokovať na svojom dnešnom zasadnutí zastupiteľstvo mestskej časti Karlova Ves. „Dnes sa bude hovoriť a hlasovať o budúcnosti jednej z našich škôl. Počet žiakov v nej klesol pod únosnú hranicu, a preto jej chýbajú prostriedky nielen na prevádzku, ale už i na výplaty zamestnancov. Musím myslieť na deti, ktoré ju majú radi, na učiteľov, ktorí tam pracujú, na to, že aj moje deti prechádzali jej bránou, ale i na to, že už 200 metrov vzdušnou čiarou je ďalšia škola,“ píše starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová na sociálnej sieti.

Starostka zdôraznila, že školy aj rodiny sa vyprázdňujú od detí. „Raz nám budú niekde veľmi chýbať. Tak ako dnes na Veternicovej. Ponúkam rodičom, deťom ale aj poslancom veľký kompromis. Zriadenie elokovaného pracoviska na Veternicovej tak, aby zmeny čo najmenej zasiahli zvyklosti žiakov a denný školský život,“ dodáva Čahojová.

„Postup MČ považujeme za neodborný, alebo účelový. Hlasovať o nezvratnom rozhodnutí zrušiť školu s najnovšou budovou, bez analýzy ekonomických dopadov je krajne nezodpovedné, ak nie účelové. Poslanci majúprávo a morálnu povinnosť poznať možné ekonomické dopady svojich rozhodnutí, keď sa pri rušení najnovšej školy odvolávajú na racionalizáciu výdavkov MČ KV. Nehovoriac o neekonomických dopadoch zrušenia jedinej zelenej školy, ktorá vďaka pedagógom a aktívnym rodičom získala viacero úspechov v celoslovenských súťažiach,“ hovorí OZ Veternica.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM