Tomáš Stupavský Rôzne

Vstupná brána do historického centra Bratislavy alebo na smetisko?

Ktorá časť Bratislavy zaujíma zahraničných turistov najviac? Predovšetkým historické centrum. Tak preto si môže naše mesto asi dovoliť „prezentovať" sa pred návštevníkmi významnou pamiatkou, ktorej okolie vyzerá naozaj hrozne!

Ilustračný obrázok k článku Vstupná brána do historického centra Bratislavy alebo na smetisko?
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vo svojej predvolebnej kampani sľuboval mnoho vecí. Jednou z nich bolo, že sa pustí do boja s nelegálnymi grafitmi. Práve on vytvoril systém pomoci pri odstraňovaní nechcených čmáraníc po stenách.

Vlastníci nehnuteľností tak môžu magistrát požiadať o finančný príspevok na preplatenie nákladov, ktoré im vznikli čistením budov a objektov od tejto nelegálnej činnosti.

„Mesto Bratislava až do minulého roku vôbec neriešilo problém s odstraňovaním nelegálnych grafitov. Aj napriek tomu, že je to naozaj vypuklý problém. Práve preto som už minulý rok presadil príspevok pre Bratislavčanov v boji s ich odstraňovaním a som rád, že tento rok v tejto aktivite pokračujeme. Navýšili sme aj rozpočet, preto vyzývam všetkých Bratislavčanov, ktorí majú takýmto spôsobom znehodnotený majetok, aby o príspevok požiadali,“ vyzval ešte v máji majiteľov nehnuteľností primátor Ivo Nesrovnal.

Grafity a opadávajúca omietka

Je síce chvályhodné, že magistrát chce takýmto spôsobom pomáhať majiteľom nehnuteľností, ale prečo peniaze nevynaloží aj na odstránenie grafitov z objektov, ktoré patria mestu?

Nielen Bratislavčania a turisti, ale aj úradníci kráčajú deň čo deň po jednej z najstarších ulíc v meste a zároveň popod vzácnu pamiatku, ktorú môžeme označiť za dôležitú vstupnú bránu do historického centra. Reč je o Michalskej bráne. Nikomu zdá sa nevadí, že jej okolie je totálne zdevastované práve od grafitov.

Prečítajte si tiež: Pozrite si rebríček 5 najškaredších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO

Michalská brána je jediná zachovaná brána z pôvodných štyroch v bratislavskom mestskom opevnení. Toto miesto sa stalo jednou z ikon Bratislavy a vyhľadáva ho denne množstvo zahraničných turistov.

A čo si tí asi pomyslia, keď prídu na Michalskú ulicu? Uvidia tu ošarpané steny, opadávajúca omietka, popísané zábradlia, zdevastované uličky alebo grafitmi pokrytý most, ktorý spája Župné námestie s predbráním Michalskej brány (viď fotogaléria). Toto naozaj nie je pekná vizitka nášho mesta. Aspoň Michalská veža a poludník sú „zatiaľ" bez poškodenia.

Okrem toho v okolí brány sa častokrát vyskytujú aj „nekalé živly", ktoré tu niekedy šíria odpudivý zápach. Ale tento problém by mala riešiť polícia.

Letná sezóna sa už začala, čiže bolo by načase sa pustiť do opravy tejto významnej historickej pamiatky, ktorá sa nachádza v jadre nášho hlavného mesta. Treba pozdvihnúť turizmus v Bratislave a renovácia znečistených miest tomu určite dopomôže.

Prečítajte si tiež: Ubudne nelegálnych grafitov v meste? Magistrát rozdelil financie na ich odstránenie

Michalská brána
10
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM