Nina Táborská Samospráva

Ubudne nelegálnych grafitov v meste? Magistrát rozdelil financie na ich odstránenie

Magistrát poskytol prvé príspevky na boj s odstraňovaním nelegálnych grafitov. Šiestim žiadateľom mesto pridelilo približne 9-tisíc eur z 85-tisíc eur, ktoré sú na odstránenie grafitov vyčlenené v mestskom rozpočte. Financie môžu použiť nielen na odstránenie grafitov, ale aj na antigrafitový náter.

Ilustračný obrázok k článku Ubudne nelegálnych grafitov v meste? Magistrát rozdelil financie na ich odstránenie
Zdroj: TASR

„Žiadosti o príspevok vybavuje Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene magistrátu, ktoré ďalej posudzuje odborná komisia,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

V tomto roku boli prvé žiadosti podané do 30. apríla 2015. Ďalšie žiadosti budú posudzované v prvej polovici júna, to znamená, že o ďalší príspevok je možné požiadať do konca mája. „Mesto sa snaží na jednej strane takýmto spôsobom pomáhať majiteľom nehnuteľností s odstraňovaním následkov tejto nelegálnej činnosti, ale na druhej strane aj postupne uskutočňuje kroky v rámci prevencie komunikáciou so zástupcami graffiti komunity,,“ dodala Skokanová.

Kvôli efektívnemu vynaloženiu prostriedkov magistrát zabezpečuje odborné posúdenie žiadosti obhliadkou poškodenej nehnuteľnosti.

„Mesto Bratislava až do minulého roku vôbec neriešilo problém s odstraňovaním nelegálnych grafitov. Aj napriek tomu, že je to naozaj vypuklý problém. Práve preto som už minulý rok presadil príspevok pre Bratislavčanov v boji s ich odstraňovaním a som rád, že tento rok v tejto aktivite pokračujeme. Navýšili sme aj rozpočet, preto vyzývam všetkých Bratislavčanov, ktorí majú takýmto spôsobom znehodnotený majetok, aby o príspevok požiadali,“ vyzval majiteľov nehnuteľností primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

O príspevok môžu požiadať fyzické osoby, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta a právnické osoby, ktorých zriaďovateľom nie je hlavné mesto. Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3-tisíc eur.

Boj s vandalizmom

Magistrát nie je jediný, ktorý sa snaží odstrániť nelegálne grafity z mesta. Pravidelne sa čisteniu „čmáraníc“ venuje aj združenie Zelená hliadka. Túto aktivitu pridali k mnohým, ktorým sa denne venujú.

Zelená hliadka totižto minulý rok začala experimentovať s novým typom aktivity – SpotFix. Pod túto aktivitu patrilo aj čistenie ZŠT Vinohrady, kde boli podchody plné nelegálnych grafitov. „Stupeň vandalizmu v tomto priestore dosiahol úroveň, ktorej sme sa už nemohli ďalej prizerať,“ informovala Zelená hliadka.

Ako sa im podarilo vyhrať boj nad grafity na stanici Vinohrady sa dozviete tu: Vandalizmus na stanici Vinohrady dosiahol vrchol. Zelená hliadka opäť prebrala zodpovednosť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM