Nina Táborská Rôzne

VIDEO: Šijacia literárna kaviareň pod Mostom SNP priniesla do Bratislavy nový typ podujatia

Prvá Šijacia literárna kaviareň pod Mostom SNP, ktorá vznikla ako spontánny nápad, priniesla viac než len naplnené očakávania. Minulý piatok sa priestor premenil na jedinečný happening so silnou energiou a chuťou pomáhať.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Šijacia literárna kaviareň pod Mostom SNP priniesla do Bratislavy nový typ podujatia
Zdroj: Dnes24.sk

Počas dvoch hodín sa pri improvizovanej obývačke pristavilo asi 200 ľudí a podarilo sa ušiť desať nosičov pre deti utečencov. Za projektom stoja novovzniknuté iniciatívy The MOST, Domov na mame a OZ Vagus. Cieľom bolo poukázať na to, ako možno pretvoriť nehostinné priestory, keď sa uprednostní kreativita a poslanie pomáhať.

„Najkratšia literárna kaviareň bola kúzelná! Spojili sme sa, aby sme ukázali, že máme srdce a spolu idú veci ľahšie – od vytvárania skutočne verejných priestorov pre nás všetkých, až po pomoc ľuďom v núdzi. Veľká vďaka patrí ľuďom, ktorí prišli, aj ľuďom, ktorí to pre nás vytvorili,“ zhodnotila piatkové popoludnie jedna z autorov projektu The MOST Dana Kleinert.

Za organizátorov a priamych aktérov bolo na mieste do tridsať ľudí, podujatie navštívilo asi 200 okoloidúcich a pri zastávkach MHD sa počas udalosti (od 15.00 do 17.00 hod.) vystriedalo približne 400 ľudí.

Nový typ podujatia

Podujatie ponúklo hneď niekoľko stretnutí a zážitkov naraz. V literárnej časti improvizovanej, osvetlenej a vyhrievanej obývačky sa čítalo z kníh slovenských aj svetových autorov. Projekt takýmto spôsobom prišli podporiť aj obľúbení herci ako napríklad Ela Lehotská, Richard Stanke, Lucia Hurajová, Henrieta Mičkovicová, Inge Hanzelová, dramaturgička Monika Koželová či spisovateľka Barbora Kardošová.

Druhú časť tvorila krajčírska dielňa so šiestimi šijacimi strojmi, ktoré pre tento účel požičali sympatizanti a podporovatelia projektu Domov na mame. Dovedna šilo alebo inými prácami pomáhalo pri šití približne 15 ľudí. Celkovo sa podarilo ušiť desať nosičov.

Pre tento účel prišli ľudia aj cielene, väčšinou mamičky, ktoré vedia šiť, majú chuť spojiť príjemné s užitočným, naučiť sa niečo nové a ďalej to potom posúvať na báze súkromných stretnutí alebo medzi ostatné ženy v materských centrách a iných, podobných združeniach.

Ako povedala Adriána Kemka, jedna z organizátoriek projektu Domov na Mame, piatkové stretnutie bolo šiestym hromadným šitím a do dnešného dňa sa do projektu zapojilo takmer 80 žien.

V bezprostrednej blízkosti mamy či otca

Vďaka nosičom môžu byť deti v bezprostrednej blízkosti svojej mamy či otca, v teple a bezpečí. Nosiče sa prostredníctvom konkrétnych preverených humanitárnych organizácií, priebežne odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska – Macedónska.

Prečítajte si tiež: Priestor pod Mostom SNP sa zmení na príjemnú kaviareň s malou šijacou dielničkou

Atmosféru spríjemnila aj mobilná kaviareň občianskeho združenia Vagus Dobre&Dobré, ktorá za dobročinný príspevok pre podporu ďalších projektov pod Mostom SNP podávala kávu, čaj, vianočný punč a domáce koláče. Projekt Šijacej literárnej kaviarne podporil aj Magistrát hlavného mesta SR Bratislave.

Cieľom projektu The MOST je zrevitalizovať územie pod Mostom SNP. Ukázať, spájať a pomôcť formovať lokálne umenie, módny i produktový dizajn, gastronómiu, komunity, urbánne aktivity, ľudský potenciál a poskytnúť príjemný priestor na život v Bratislave každému z nás.

Viac o projekte sa dočítate tu: Ako by mohla vyzerať nová kreatívna štvrť Bratislavy? Pozrite si vizualizáciu projektu The Most

Foto: The MOST.

Šijaca literárna kaviareň pod Mostom SNP
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM