Rôzne

VIDEO: Ako obraz v zrkadle: Bratislava má vo Francúzsku svoju dvojičku

Pri letmom pohľade by ste snáď ani nezaváhali, že sa pozeráte na Bratislavu. Detailnejšie preštudovanie siluety mesta vás presvedčí, že naša metropola má vo Francúzsku takmer svoju kópiu.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Ako obraz v zrkadle: Bratislava má vo Francúzsku svoju dvojičku
18
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk , wikimedia.com

Ako by ich postavili podľa projektov jedného architekta! Silueta nášho mesta s Bratislavským hradom a Dómom sv. Martina sa nápadne podobá na mesto Saumur, ktoré leží na západe Francúzska.

Podobnosti a rozdiely

Bratislava a Saumur majú okrem podobnej panorámy mesta – hradu/zámku a dominantných kostolov aj podobné usporiadanie mostov. Kým pod zámkom, ktorý dominuje francúzskemu mestu, tečie rieka Loire, Bratislavský hrad si nevieme predstaviť bez pohľadu na Dunaj.

Ak sa lepšie pozrieme na fotografie mesta Saumur, za riekou Loire uvidíme aj malú „mini Petržalku“, kde by ste však paneláky márne hľadali.

Zaujímavá je aj spoločná vinárska história oboch miest. Veľká odlišnosť je však v počte obyvateľov. Kým v Bratislave žije viac ako 420-tisíc obyvateľov, mesto Saumur ich má okolo 30-tisíc.

Saumur je známe okrem iného aj jedinečným múzeom tankov. Narodila sa tam tiež preslávená módna návrhárka Coco Channel.

Dominaty mesta

Z diaľky sa vynímajúce dominanty oboch miest majú svoju dávnu históriu. Zámok, ktorý nesie rovnaké meno ako mestečko Saumur, postavili v 10. storočí a bol súčasťou opevnenia, ktoré mesto chránilo pred normanskými nájazdmi. Zámok na sútoku riek Loire a Thouet nechal postaviť Thibault le Tricheur. V roku 1067 bol zničený a rekonštrukcie sa dočkal až koncom 12. storočia. Neskôr sa stal majetkom Filipa II. Francúzskeho a potom ešte viackrát zmenil majiteľa. V roku 1621 časť zámku prestavali na kasárne a väznicu. Od 20. storočia sa majiteľom zámku stalo mesto Saumur, ktoré ho začalo rekonštruovať.

Zámku Château de Saumur sa našťastie vyhlo bombardovanie počas 2. svetovej vojny. Ak nádhernú stavbu navštívite, budete môcť obdivovať múzeum jazdectva a tiež zbierky nábytku, obrazov a porcelánu. Nájdete tam aj Múzeum hračiek. Pod zámkom sa rozprestiera (na rozdiel od bratislavských štvrtí Zuckermandel aj Vydrica) zrekonštruovaná zástavba kamenných domov. Prechádzka úzkymi uličkami, ktoré sa pomedzi ne kľukatia, je skutočným romantickým zážitkom.

O histórii Bratislavského hradu si viac prečítajte TU.

Duchovný strážca mesta

Tak, ako Bratislave dominuje Dóm sv. Martina, centrálnemu námestiu mesta Saumur kraľuje stredoveký kostol Église de St.-Pierre, ktorého interiér sa okrem iného môže pochváliť aj zbierkou krásnych tapisérií zo 16. storočia.

Dóm sv. Martina sa začali stavať v roku 1221 na základe povolenia pápeža Honória III. V tom čase sa na mieste súčasného Dómu nachádzal cintorín s viacerými kaplnkami. Jedna z týchto kaplniek bola zasvätená svätému Martinovi a práve ona poslúžila pre základy katedrály. Kostol sa neskôr stal dôležitým korunovačným miestom. Azda najznámejšou udalosťou bola korunovácia Márie Terézie v roku 1741. Súčasný stav Dómu je z roku 1874. Veža prevyšuje všetky ostatné v hlavnom meste a má výšku 85 metrov. Ak sa chce turista dostať na jej samotný vrchol, musí zdolať až 315 schodov.

Výpravy za „dvojičkou“

Návšteva Bratislavy by mohla byť pre turistov z mesta Saumur inšpirujúca. Bratislavská organizácia cestovného ruchu však nevie celkom presne, či do nášho mesta obyvatelia „dvojičky“ Bratislavy zavítali. „Francúzskych návštevníkov máme pomerne veľa, no žiaľ, nepýtame sa ich odkiaľ presne sú. Je možné, že sú aj z tohto mesta, ale nemáme to ako podložiť,“ informovala Bratislava24.sk Monika Výbochová z Bratislava Tourist Board.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM