KAW Rôzne

TOP 5 zbúraných skvostov: Ktorej budovy v Bratislave je podľa vás najväčšia škoda?

Na podhradie či židovskú synagógu môžu Bratislavčania už len spomínať. Hlavné mesto malo viacero skvostov, ktoré sa už, žiaľ, vzkriesiť nedajú.

Ilustračný obrázok k článku TOP 5 zbúraných skvostov: Ktorej budovy v Bratislave je podľa vás najväčšia škoda?
5
Galéria

Bratislava počas minulých desaťročí prišla o nádherné stavby, ba dokonca aj o veľkú časť podhradia. Mostu SNP musela ustúpiť židovská synagóga, Vydrica, Zuckermandel aj skvostný domček, v ktorom sídlil veslársky klub.

Židovská synagóga

Kontroverzná synagóga s farebnými kachličkami bola splneným snom aj nenávidenou stavbou. Impozantná budova v ozdobnom a orientálnom maurskom štýle privítala prvých veriacich v septembri 1894. V Tesnej blízkosti Dómu sv. Martina pôsobila výnimočne, no jej poloha prekážala katolíkom aj ortodoxným židom. Budova obložená pestrofarebnými obkladačkami podľa nich pôsobila v priestore jednotnej neskorobarokovej zástavby Rybného námestia rušivo.

Po druhej svetovej vojne a nástupe komunistickej vlády prestala synagóga slúžiť pôvodnému účelu. Najprv v nej bol sklad a v šesťdesiatych rokoch ateliéry a štúdiá Slovenskej televízie. Úspešne sa vyhla vojnovému bombardovaniu, no stavbu Mosta SNP, ktorý začali budovať v roku 1967, neustála.

Zuckermandel a Vydrica

Zuckermandel aj Vydrica vznikli v prvej polovici 13.storočia ako samostatné menšie osady. Boli súčasťou podhradia, ktoré sa rozprestieralo od Vodnej veže po starý židovský cintorín pri terajšom tuneli.

Traduje sa, že ľudové pomenovanie štvrte „Zuckermandel“ zaviedli v stredoveku stredobavorskí roľnícki kolonisti. Pochádza vraj z nárečového nemeckého „Zucke den Mantel zur Flicht“, čo sa dá preložiť ako „Chyť si kabát a utekaj“. Spomínaná časť mesta teda pravdepodobne bola dosť nebezpečnou lokalitou.

Názov Vydrica zas pochádza od obyvateľov osady Vydrica v Mlynskej doline, ktorí sa sem presťahovali v 13. storočí. Hlavnú os Vydrice tvorili dve ulice Veľká a Malá Vydrica a zástavba na nábreží. Jej začiatok bol na Rybnom námestí a hranicu s Zuckermandlom tvoril priestor Vodnej veže. Niektoré uličky boli známe ako „hriešne“.

V roku 1851 vytvoril Zuckermandel aj Vydrica nový IV.obvod mesta, Tereziánske Mesto, pomenované na počesť cisárovnej Márie Terézie. Obe časti Bratislavy však, bohužiaľ, padli za obeť stavbe Mosta SNP a rozširovaniu cesty na dunajskom nábreží v 50. a 60. rokoch minulého storočia.

Zdroj: Július Cmorej – Bratislava, svedectvo historických pohľadníc

Malebná budova veslárov

Veslovanie patrí k Dunaju tak, ako patrí Dunaj k Bratislave. V hlavnom meste má tento šport dlhú a bohatú tradíciu. Budovy klubov boli v minulosti okrasou mesta. Už v roku 1862 vznikol prvý Bratislavský veslársky klub – Pozsonyi hajós egylet. Prvé veslárske preteky o rok neskôr odštartovali pod Devínom.

Klub mal svoje sídlo v rozprávkovo vyzerajúcej budove na petržalskej strane Dunaja. V neogotickom štýle s romantickou vežičkou ho postavili podľa projektu Raymunda Jeblingera v roku 1886. Malebná budova stála na mieste Mosta SNP na petržalskej strane. V šesťdesiatych rokoch, keď most stavali, musela ustúpiť novej architektúre a dnes nám po nej nezostala ani tehlička. Po zbúraní sa síce jednotlivé očíslované časti budovy ešte niekoľko rokov nachádzali na dvore JRD Rusovce, časom sa však aj tie stratili.

Kúpeľný dom

Časy najväčšej slávy zažila Železná studnička po objavení prameňa železitej minerálnej vody. Stolársky majster Johann Tronner prišiel na to, ako železitý prameň využiť a v roku 1821 požiadal prešporskú mestskú radu o zvolenie. Na mieste postavil malé drevené kúpele.

O pár rokov neskôr, keď si kúpele získavali čoraz väčšiu popularitu, mestskí radní začali uvažovať, či by tam sami nepostavili kúpeľný dom. Nakoniec sa rozhodli schváliť zámer prešporského mešťana a podnikateľa Jozefa Bergamenyho. Kúpeľný dom pomenovali podľa vtedajšieho kráľa Ferdinanda V., Konig Ferdinand Eisenbad, teda Ferdinandove kúpele. Liečivú vodu nevyužívali len v kúpeľoch, ale plnili ju do nádob a dopravovali do lekárne v centre mesta.

Stavebná činnosť v okolí a úpravy potoka Vydrica neskôr narušili režim spodných vôd a liečivé pramene zanikli. V 60-tych rokoch minulého storočia kúpeľná budova úplne schátrala a v roku 1970 ju asanovali. Na mieste kúpeľného domu sú dnes stánky s občerstvením.

Ktorých zbúraných budov v Bratislave je podľa vás najväčšia škoda?

Zmiznuté bratislavské stavby
5
Galéria
Zdroj: Stará Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM