Adriana Banasova Rôzne

Verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov podporilo 700 ľudí, k davu prehovorili aj niektorí politici

Dnes popoludní dostalo na Hodžovom námestí priestor zhromaždenie, venované brutálne prenasledovaným vo svete. Išlo o podujatie, ktorého hlavní protagonisti vyjadrili radikálny nesúhlas s konaním Islamského štátu.

Ilustračný obrázok k článku Verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov podporilo 700 ľudí, k davu prehovorili aj niektorí politici
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Vyše 700 ľudí prišlo pred Prezidentský palác podporiť myšlienku za slobodný svet bez náboženského útlaku. Mnohí z nich držali v rukách horiacu sviečku a mali oblečenú reflexnú oranžovú vestu na počesť tých, ktorých radikáli tesne pred smrťou obliekli do oranžových viest.

Podujatia sa zúčastnili občianski aktivisti, diplomati, poslanci NR SR, poslanci Európskeho parlamentu a priami účastníci vojny na Blízkom východe. Tí, ktorí počas akcie vystúpili, apelovali na slovenských, európskych ale aj svetových lídrov a vlády, aby poskytli pomoc a zabránili tak neustálemu násiliu a zabíjaniu.

Zhromaždenia sa zúčastnil aj predseda KDH Ján Figeľ. „Kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou komunitou vo svete. Chcem povedať, že nechceme byť ticho, nebudeme ľahostajní a že chceme dvíhať svoj hlas na všetkých úrovniach – európskej aj medzinárodnej, aby bola ľudská dôstojnosť rešpektovaná všade a voči každému. Chcem vyzvať kolegov z parlamentu, vládu a prezidenta, aby urobili všetko, čo je možné pre zastavenie prenasledovania nábožensky presvedčených ľudí vo svete,“ uviedol.

Prečítajte si tiež: S Borisom Nemcovom sa prišli pred ruské veľvyslanectvo v Bratislave rozlúčiť desiatky ľudí

Podpora myšlienky za svet bez náboženskej diskriminácie vzišla z uplynulých udalostí, kedy bolo zavraždených najskôr 21 kurdských kresťanov v Líbyi a minulý týždeň 100 mužov v Iraku.

Na podujatí mal vystúpiť aj jeden z organizátorov zhromaždenia Tomáš Kováčik, no z bezpečnostných dôvodov prečítal jeho prejav zástupca. „Ako kresťan pôvodom z Blízkeho východu poznám, ako sa tam žije. Nikto nemôže poprieť, že ľudské práva kresťanov sú v mnohých moslimských krajinách porušované. Všetkých sa nás dotkla masová vražda 21 kurdských kresťanov v Líbyi. Toto sa deje v roku 2015. Môžem vás na sto percent uistiť, že extrémistov nezastavia žiadne hranice. Majú svoju ideológiu a svoj cieľ- ovládnuť celý svet a zaviesť moslimské právo. Tí, čo to na to nepristúpia budú zabití. Celý svet sa musí spojiť a zabezpečiť náboženskú slobodu pre všetkých,“ povedal.

Zhromaždenia sa zúčastnil aj predseda hnutia Nova Daniel Lipšic. „Musíme ponúknuť viac ako len slová. Mierové pochody to sami o sebe nezmenia. Na Slovensko prichádzajú cez rôzne programy stovky kresťanských rodín z Iraku do našich azylových zariadení. Slovensko nie je ich cieľová krajina. Teraz keď sa situácia na Blízkom východe eskaluje si myslím, že je povinnosťou našich predstaviteľov, vlády a aj parlamentu, aby sme naše azylové zariadenia, ktoré sú vďaka našej azylovej politike poloprázdne, ponúkli možno vo väčšom rozsahu,“ uviedol.

Podľa štúdie organizácie Pomoc Cirkvi v núdzi sú najhoršími krajinami v rámci náboženského útlaku Afganistan, Stredoafrická republika, Irán, Irak, Líbya, Maledivy, Nigéria, Pakistan, Saudská Arábia, Somálsko, Sýria, Sudán a Jemen.

Verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov
20
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM