Tomáš Stupavský Rôzne

S Borisom Nemcovom sa prišli pred ruské veľvyslanectvo v Bratislave rozlúčiť desiatky ľudí

Pred niekoľkým dňami otriasla svetom správa o vražde jedného z najvýraznejších politikov ruskej opozície. Boris Nemcov bol v piatok zastrelený v centre Moskvy. Dnes pred ruskú ambasádu v Bratislave prišli ľudia zapáliť sviečku na počesť jeho pamiatke.

Ilustračný obrázok k článku S Borisom Nemcovom sa prišli pred ruské veľvyslanectvo v Bratislave rozlúčiť desiatky ľudí
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Boris Nemcov patril k jedným z veľkých kritikov Vladimira Putina. Zavraždili ho iba dva dni pred jeho pripravovanou demonštráciou. Celý svet apeluje na ruských lídrov, aby ihneď vrahov vypátrali.

Dnes sa pred Sacharovovým centrom v Moskve konal Nemcov pohreb. Aj na Slovensku až v 11 mestách sa uskutočnili spomienkové zhromaždenia na jeho počesť. Pred Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave sa prišlo s Nemcovom rozlúčiť viac ako 150 ľudí.

„Dnes sme sa tu stretli kvôli vražde popredného ruského politika Borisa Nemcova, ktorý sa vzoprel ruskej agresii,“ vyhlásil Ondrej Dostál, jeden z organizátorov zhromaždenia.

Podľa ďalšieho organizátora Juraja Kušnierika bolo práve miesto pred ruským veľvyslanectvom tým pravým, pretože Rusko stratilo jedného z najlepších ľudí akých malo, a kde najlepšie sa dá vyjadriť nesúhlas so súčasnou vládou, ako práve tu.

„Toto je prejav nášho smútku, ale i strachu. Nemyslím si, že sa niekedy dozvieme meno človeka, ktorý si vraždu Borisa Nemcova objednal. No, ale to neznamená, že na tento ohavný čin zabudneme a dúfame, že bude niekto zaň čoskoro potrestaný,“ doplnil Kušnierik.

Slovensko podporuje demokraciu a slobodu slova

Na zhromaždenie prišli zapáliť sviečku desiatky ľudí. „Som tu, aby som si uctila významného politika, ktorý sa nebál vzoprieť priam už diktátorskému režimu. Nikde na svete by sa ľudia nemali báť vyjadriť svoj názor a to sa v Rusku práve deje,“ povedala pani, ktorá následne zapálila sviečku ako pamiatku za zosnulého Nemcova.

Podľa organizátorov podujatia v Rusku žije mnoho obyvateľov, ktorých srdcia sú proti režimu. Preto dnes aj Slovensko dalo týmto ľuďom najavo, že aj u nás majú spojencov.

„Ja si myslím, že práve toto zhromaždenie slúži k tomu, aby sme si uvedomili, že medzi nenávisťou, prenasledovaním, väznením a vraždou je tenká čiara. Slovensko týmto spôsobom prejavuje svoj názor na hodnotu života, demokraciu a slobodu slova,“ vyjadril sa predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova podľa vyšetrovateľov zasiahli štyri smrteľné výstrely do chrbta. Celý incident sa odohral v piatok okolo 23.30 h (21.30 h SEČ) neďaleko Kremľa.

Prečítajte si tiež: Ďalej neprejdete! Odkázali aktivisti stavebným autám a bránili vstup do areálu vlastným telom

Sviečka za Borisa Nemcova
17
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM