Rôzne

V Záhorskej Bystrici si pripomenú 140. výročie vzniku dobrovoľného hasičského zboru

Bohatú históriu spojenú s dobrovoľnými hasičmi potvrdzuje aj fakt, že v Záhorskej Bystrici majú až tri súsošia.

Ilustračný obrázok k článku V Záhorskej Bystrici si pripomenú 140. výročie vzniku dobrovoľného hasičského zboru
2
Galéria
Zdroj: TASR

V Záhorskej Bystrici si počas posledného prázdninového víkendu (31. 8 – 1. 9.) pripomenú 140. výročie vzniku tamojšieho dobrovoľného hasičského zboru (DHZ). Členovia zboru pripravili sériu podujatí, propagujúcich tradíciu dobrovoľného hasičstva v súčasnej mestskej časti Bratislavy.

Tri súsošia

Bohatú históriu spojenú s dobrovoľnými hasičmi potvrdzuje aj fakt, že v Záhorskej Bystrici majú až tri súsošia sv. Floriána – patróna hasičov, jedno z nich sa nachádza na rovnomennom námestí.

"Sme v tomto naozaj raritou,“ priznáva predseda DHZ Záhorská Bystrica Anton Urdovič.

"Okrem sochy z roku 1815, stojacej na malom námestí za farou a malým súsoším ozdobujúcim zrekonštruovanú fasádu hasičskej zbrojnice z roku 2014, sme pyšní najmä na sochu, umiestnenú v roku 1905 priamo na oltári v kostole sv. Petra a Pavla,“ priblížil pre TASR.

Vysvetlil zároveň, že spojitosť s duchovným miestom logicky vyplýva z podpory, ktorú dobrovoľní hasiči v niekdajšej samostatnej obci mali od predstaviteľov cirkvi. "Kňazi boli vzhľadom na svoju autoritu často i predsedami spolkov,“ dodal.

Unikátna striekačka

DHZ v Záhorskej Bystrici vznikol ako jeden z prvých na Záhorí (mestská časť Bratislavy je považovaná za pomyselný vstup na Záhorie) v roku 1879 ako Spolok dobrovoľných hasičov Bratislavská Bystrica, tak sa obec vtedy nazývala.

Prvé desaťročia činnosti spolku dodnes dokumentuje štvorkolesová ručná striekačka ťahaná koňmi, ktorú zbor dostal v roku 1905. "Aj v súčasnosti je funkčná, podarilo sa nám ju zrepasovať tak, že na stroji nie je použitý ani jeden náhradný diel,“ zdôraznil Urdovič.

Striekačku bude možné vidieť aj na víkendových slávnostiach 140. výročia vzniku, podobne ako dve zástavy z roku 1922 a 1932, ktoré boli zreštaurované.

„Chceme toho ale ponúknuť oveľa viac, rozhodli sme sa predstaviť maximum dobových predmetov i častí odevov, ktoré v minulosti dobrovoľní hasiči používali, či už sú to prilby, rovnošaty, prúdnice, sekerky a samozrejme hasičskú techniku. Návštevníci uvidia komplexný prierez históriou od tých najstarších čias až po súčasnosť,“ uviedol Urdovič, ktorý verí, že výstava i podujatie pomôže naďalej rozvíjať tradíciu dobrovoľného hasičstva v Záhorskej Bystrici.

Najväčší rozmach zaznamenal bystrický DHZ na začiatku 60. rokov, keď v obci postavili terajšiu hasičskú zbrojnicu.

"Vtedy mal vyše 100 členov, dnes je nás 43, z toho 18 žien,“ priblížil Urdovič, ktorý je počas celej histórie DHZ najdlhšie pôsobiacim predsedom spolku – funkciu vykonáva 26 rokov.

Dobrovoľní hasiči v Záhorskej Bystrici v súčasnosti pomáhajú nielen pri hasení požiarov (asistovali aj pri minuloročnom veľkom požiari v priemyselnom areáli v Zohore), ale poskytujú pomoc aj pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm – odčerpávajú prívalovú vodu zo zatopených priestorov, uvoľňujú cesty blokované polámanými stromami atď. V obci takisto pomáhajú pri polievaní verejnej zelene.

DHZ v Záhorskej Bystrici
2
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM