Rôzne

V stupavských Makoviciach nájdete Bezobalový obchodík, Opravovňu, Dielňu aj Požičovňu vecí

Centrum Makovice v Stupave vytvára priestor, v ktorom sa ľudia môžu naučiť ako žiť ekologickejšie.

Ilustračný obrázok k článku V stupavských Makoviciach nájdete Bezobalový obchodík, Opravovňu, Dielňu aj Požičovňu vecí
7
Galéria
Zdroj: Makovice, Modrá Sova o.z.

V Stupave včera (18. júna) oficiálne spustili projekty, ktoré majú za cieľ znižovať dosah každodenného fungovania na životné prostredie. Komunitné centrum vzdelávania a environmenálnych aktivít Makovice zriadilo pre obyvateľov Bezobalový obchodík, Opravovňu, Dielňu a Požičovňu vecí.

Myslite na budúcnosť

Snahou je znížiť množstvo odpadu vyprodukovaného v rodinách, spomaliť konzum či nakupovanie nových vecí a vytvoriť priestor na stretávanie pre ľudí, ktorým záleží na budúcnosti. Okrem toho sa tu návštevníci naučia ako správne triediť odpad, kompostovať, vyrobiť si domáce produkty a môžu sa zapojiť do niektorého z workshopov.

„Ak sa pod náporom informácii o klimatických zmenách pýtate, kde vlastne začať, odpoveď je jednoduchá: začnite od seba. Zaujímajte sa o nové riešenia, redukujte, čo sa dá, buďte otvorení novým poznatkom a radám. Podporte organizácie, ktorých aktivity vám dávajú zmysel. Robte veci najlepšie, ako viete a hlavne sa vyhýbajte deštruktívnym konverzáciám na sociálnych sieťach. Zmysel má robiť na začiatku aj malé zmeny, nedajte sa odradiť,“ vyzýva Zuzana Mačurová z iniciatívy Zero Waste Bratislava.

Nová duša starým veciam

Centrum Makovice v Stupave vytvára otvorením Bezobalového obchodu, Opravovne, Požičovne a Dielne priestor, v ktorom sa ľudia môžu naučiť ako žiť s menším dosahom na svoje okolie. Cieľom je znižovať množstvo vyprodukovaného opadu a teda aj potrebu jeho následnej recyklácie či spracovania.

„Radi by sme motivovali ľudí v našom okolí, aby začali uvažovať o tom, či naozaj potrebujú nové veci, či nie je možné opraviť tie pokazené, prípadne ich posunúť na ďalšie využitie. Zároveň dávame priestor lokálnym majstrom, kreatívnym dušiam, lektorom, ale aj lokálnym potravinám, aby si našli cestu ku svojim zákazníkom. Veríme, že žiť lokálne, striedmo a radostne môže byť cesta k trvalej udržateľnosti,“ hovorí Zuzana Jurčová, koordinátorka centra Makovice.

Bezobalový obchod

Bezobalové obchody sú čoraz vyhľadávanejšie, pretože si domov prinesiete hlavne potraviny a nie plné tašky obalov. V Makoviciach teraz nájdu obyvatelia Stupavy základné druhy sušených potravín či prírodnej kozmetiky, ktoré si môžu zakúpiť do vlastných alebo recyklovateľných obalov.

Opravovňa a Dielňa

Mať doma kufrík s náradím už dnes nie je úplná samozrejmosť. Preto otvorením Opravovne a Dielne vznikol priestor, v ktorom si môžu ľudia svoje pokazené veci skúsiť opraviť sami alebo ich dať do profesionálnej starostlivosti majstra. „Vieme samozrejme, že nie všetko budeme môcť opraviť. Dôležité ale pre nás je, že o tejto možnosti budú ľudia uvažovať skôr ako niečo automaticky vyhodia,“ dodáva Jurčová.

Požičovňa vecí

Pre veci, ktoré už vo svojich domácnostiach doslúžili našli v Makoviciach využitie. Je možné si ich požičať na dva týždne, vyskúšať a potom vrátiť. Nie je tak potrebné si plniť skrine náradím, nástrojmi a kuchynskými vymoženosťami, ktoré sa vykúšajú a potom na ne sadá prach. V požičovni nechýba napríklad pekáreň chleba, palacinkovač, zmrzlinovač, projektor, videoprehrávač či detská autosedačka.

Podnetné projekty

Okrem týchto projektov centrum Makovice priebežne organizuje bezodpadové semináre a kurzy, na ktorých si účastníci vyrábajú napríklad vlastné sieťovky, odličovacie tampóny, voskové obaly na potraviny či vrecúška.

Pre deti realizujú kreatívne dielničky z recyklovaných materiálov, pripravujú prírodné detské ihrisko či bosonohý chodník. Nechýbajú ani semináre o výchove detí pre rodičov, stretnutia záhradkárov, cvičenia jogy, montessori herničky a komunitná záhrada.

Centrum Makovice prevádzkuje vegetariánsku reštauráciu, v ktorej nájdete aj skvelé domáce koláče, limonády alebo nátierky. „Aktuálne hľadáme partnera, ktorý by videl zmysel a prínos našej činnosti a rád by investoval napríklad do kúpy budovy, v ktorej sídlime,“ uzatvára Zuzana Jurčová.

Centrum Makovice v Stupave
7
Galéria
Zdroj: Makovice, Modrá Sova o.z.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM