Rôzne

V projekte Slnečnice vznikne jedna z najmodernejších škôl na Slovensku

Tisícky ľudí s deťmi, ktorí sa prisťahujú na juh Petržalky, potrebujú v blízkosti bydliska školy a škôlky. Developer prišiel s návrhom školy, ktorá sa len tak nevidí...

Ilustračný obrázok k článku V projekte Slnečnice vznikne jedna z najmodernejších škôl na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: Cresco Group

Do petržalských Slnečníc sa už onedlho nasťahujú tisícky nových obyvateľov. Vo všetkých zónach bude bývať dokopy až 9 000 ľudí. Veľká väčšina z nich budú mladé rodiny s deťmi, ktoré musia umiestniť do škôlok a základných škôl. Aby ich rodičia nemuseli rozvážať po celej Bratislave, rozhodol sa developer Cresco Group postaviť základnú a materskú školu priamo v objekte Slnečníc.

Hudobné štúdio aj ateliér

Podľa popisu chystaného projektu sa zdá, že do tejto školy sa žiaci budú vyslovene tešiť. Škola by totiž okrem unikátneho architektonického návrhu budovy, mala ponúknuť aj špecializované učebne ako hudobné štúdio, výtvarný ateliér, prírodovedné laboratórium, technickú dielňu či priestor pre železničné modelárstvo. Najmä tínedžerov určite poteší najmodernejšie technické vybavenie, nabíjacie stanice na mobily a wifi v celej budove.

V škole a jej okolí vzniknú aj široké možnosti pre šport. Netradičné bude ihrisko na streche budovy, ďalšie vznikne na dvore. Priestor na šport doplnia aj tri telocvične a posilňovňa. Žiaci budú môcť využívať aj športové zóny vytvorené v parku zóny Mesto.

Podľa slov developera Cresco Group pôjde o jednu z najmodernejších a najinovatívnejších škôl nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. „Vznikne tak unikátny projekt, ktorý sa stane centrom vzdelávania celej oblasti a bude poskytovať priestor nielen žiakom, ale aj ich súrodencom, rodičom a miestnej komunite, a to aj mimo vyučovacích hodín,“ uvádza sa na webovej stránke projektu Slnečnice.

Unikátna architektúra

Architekti z ateliéru Compass, ktorí stoja za návrhom budovy, si dali za cieľ vytvoriť moderný komplex združenej školy, od materskej až po strednú, s možnosťou využívať moderné vyučovacie metódy.

Budovu navrhli tak, aby „zapadla“ do okolitej výstavby. Má členitú štruktúru, ktorá sa rozbieha od troch centrálnych schodísk. Dôraz kládli aj na bezbariérovosť projektu. V suteréne bude k dispozícii jedáleň, multifunkčná sála a knižnica. Prístup do spomínaných priestorov bude priamo z veľkorysého nádvoria.

„Každý trakt školy je samostatnou funkčnou jednotkou. Triedy majú variabilnú dispozíciu a priestrannú chodbu, ktorá môže slúžiť ako samostatná učebňa. Triedy je tiež možné jednoducho otvoriť a prepojiť s chodbou, čím vznikajú nové, neočakávané priestory. Dôraz je kladený na to, aby sa žiaci neučili v jednotvárnom prostredí, ale aby sa prostredie prispôsobovalo im. Týmto spôsobom je možné priestor pretvárať podľa potrieb rôznych predmetov a postupov výučby,“ približujú unikátnu školu Slnečnice.

Škola vyrastie v blízkosti budúcej konečnej zastávky električky Janíkov dvor pravdepodobne v roku 2021.

Slnečnice - škola
6
Galéria
Zdroj: Cresco Group
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM